Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Misschien win jij wel één van de drie #Boerentrots-weekends met een zalig diner van een privékok én een verrassend kampvuurconcert.

Meet Wanda: boerin én eigenares van het Slaapboerke, romantische verblijfplek met zicht op de weides en de natuur

Flair x Boerenbond

Koeien melken, dieren voederen, stallen uitmesten? Vandaag doe je als boerin veel meer dan dat. Wanda heeft een neus voor trends, een hoofd voor cijfers, drie jonge kinderen én twee handen die niet vies zijn van werken.


Als peuter viel ze in slaap tussen de tomatenplanten in het tuinbouwbedrijf van haar ouders. En ze koestert de ruimte die ze als kind had om buiten te spelen. Toch dacht ze niet meteen aan een fulltime baan op de boerderij. Ze ging economie en internationaal ondernemen studeren en vond een boeiende job in de bedrijfswereld. Maar Wanda werd verliefd op een boer en uiteindelijk kriebelde het om samen met hem iets op te bouwen. Ze stapte in het familiebedrijf van haar schoonouders, dat melkvee houdt en voedergewassen teelt. Twee jaar focuste ze op de uitbreiding van de boerderij, ze hielp zelfs mee aan het metsen van de stal. Vandaag ziet Wanda (31) het breder. Ze blijft graag boerin, maar heeft nog veel meer projecten.

Boerin met superlieve koeien


‘Mijn ouders hadden een tuinbouwbedrijf, ik wist dus niet veel van koeien. Ik was zelfs een beetje bang van hen en heb me moeten inwerken. Maar koeien zijn superlief en hebben allemaal hun eigen karakter: knuffelig, nieuwsgierig of wat bazig. Elke dag sta ik om vier uur op om hen een goed leven te geven en hen te melken, met respect voor dierenwelzijn en gezondheid. Omdat ik goed weet wat je allemaal moet doen om gezonde voeding te produceren, heb ik zelf heel veel respect voor eten. Samen koken en aan tafel zitten, dat is toch puur genieten?’

Wist je dat onze koeien een stappenteller hebben? Een koe die meer rondwandelt, zit waarschijnlijk in haar vruchtbare periode.


Administratieve wizard


‘We werken als een echt team, waarbij ieder zijn specialiteit heeft. Mijn schoonvader weet perfect hoe hij de koeien gezond moet houden, mijn man is sterk in teelt-technische zaken en met mijn economische achtergrond pak ik, samen met mijn schoonmoeder, het papierwerk aan, zodat de boekhouding klopt en we aan alle regels van de lastenboeken voldoen. Ik verzamel ook allerlei data. Wist je dat koeien tegenwoordig een stappenteller hebben? Als er eentje wat minder rondstapt, weten we dat ze misschien ziek is. Een koe die meer rondwandelt, zit waarschijnlijk in haar vruchtbare periode.’

Gastvrouw van ‘Slaapboerke’


‘Buiten leven, op kamp gaan, samen met vriendinnen de natuur ontdekken... Dat is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest. Op ons landbouwbedrijf wilde ik dan ook graag iets rond natuurbeleving creëren om dit aan andere mensen aan te bieden. Ik bouwde een oude beestenwagen om tot het ‘Slaapboerke‘: een romantische wagen met grote ramen die een mooi zicht op de weides en de natuur geven. Mensen genieten daar blijkbaar zo hard van dat ze niet omkijken naar de boeken en spelletjes die ik heb voorzien. Mijn gasten komen ook graag de twee lege bekers die ik klaarzet vullen met verse koemelk: bijna iedereen wil enthousiast leren melken. ’s Morgens geven we ze een ontbijt, zoals wij vaak zelf maken. Niets bijzonders, er is geen chique zalm of zo, maar iedereen vindt de eitjes van onze kippen, de pannenkoeken en het lekkers van collega’s uit de buurt heerlijk.

Creatieve gids voor scholen


‘Ik laat mensen graag meekijken in een landbouwbedrijf, zo zien ze hoe wij onze kennis van generatie op generatie doorgeven en alles oprecht goed proberen te doen. Ook scholen kunnen bij ons kennismaken met het boerenleven. Klasjes voor kinderen met autisme zijn even welkom. Mijn oudste zoon heeft zelf een autismespectrumstoornis, dus ik weet precies wat moeilijk voor deze kinderen is. Omdat zij snel zintuiglijk overprikkeld zijn, vertel ik hen bijvoorbeeld op voorhand over de geur van onze koeien en de geluiden die ze zullen horen. Volgend jaar zou ik ‘Het Vriendenbos’ willen inrichten, een speelbos met een natuurleerpad. Klassen kunnen hier dan ook ravotten, kampen bouwen, putten graven en zich vuil maken. Op het natuurleerpad kunnen ze iets opsteken over de vruchten van bepaalde bomen en dieren die in het bos wonen, en ontdekken wat je allemaal kunt doen met materiaal uit de natuur: knutselen, schilderen, koken...’

https://www.instagram.com/p/BlVXohGA-e8/

Volg Wanda op Instagram!

Win een weekend met de #Boerentrots camper!


Benieuwd hoe je een koe moet melken? Wil je het platteland graag beter leren kennen? Doe dan snel mee met de #Boerentrots-wedstrijd! Misschien win je wel een origineel weekendje weg in een leuke vintage camper, waarmee je een mooie streek in Vlaanderen kunt verkennen. De camper mag je bovendien op een echte boerderij parkeren, waar de boer en boerin je gastvrij zullen onthalen en rondleiden. Als kers op de taart krijg je ook een zalig diner van een privékok met lekkers uit de streek én een verrassend kampvuurconcert.

Registreer je snel hier en misschien win je één van de drie #Boerentrots-weekends of een van de vele andere leuke prijzen.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES