Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

‘Jullie zijn honden’, klinkt het bij een vrouw op Twitter.

WK-winst van Frankrijk wordt overschaduwd door talloze getuigenissen van seksuele agressie

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Rechtvaardigt het binnenhalen van een beker op een wereldkampioenschap voetbal plots seksueel misbruik van vrouwen? Het antwoord is vanzelfsprekend: NEE! Toch zijn er op Twitter tal van vrouwen die getuigen over het seksueel geweld dat ze die avond na de overwinning van Frankrijk tegen Kroatië meemaakten.


‘Ik dank de man die mijn gedachten voor lange tijd zal bederven. De man die van de gelegenheid gebruikmaakte om mijn billen en geslachtsdelen te betasten terwijl ik onbekommerd op de Champs-Elysées stond. Ik voel me rotslecht.’ Nadat deze getuigenis op het Twitteraccount van @KateyaV werd gepubliceerd, verschenen talloze soortgelijke verhalen van seksueel geweld in de commentaren. Aangeraakt, gekust, handen op de billen… Het is slechts een kleine samenvatting van wat vrouwen die avond te verduren kregen. Een avond die volledig in het teken had moeten staan van plezier en vreugde, maar voor heel wat vrouwen een slechte herinnering werd. ‘Jullie zijn honden’, klinkt het bij de ene vrouw, terwijl een andere vrouw beschrijft hoe ze vier uur lang angstig was door het wangedrag van verschillende mannen.

https://twitter.com/KateyaV/status/1018786366166052864?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1018786366166052864&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.flair.be%2Ffr%2Flifestyle%2Fla-victoire-de-la-france-ternie-par-de-nombreuses-agressions-sexuelles%2F

https://twitter.com/KateyaV/status/1018786380376395777

Een competitie getint met seksisme


Over de gehele lijn van dit WK was seksuele intimidatie van vrouwen een van de grootste problemen. De beslissing van de FIFA om bijvoorbeeld de talloze close-ups van sexy vrouwelijke supporters te beperken, spreekt dan ook boekdelen over het heersende seksisme in de voetbalwereld. De groep Fare Network, een vereniging die strijdt tegen racisme en seksisme in de Europese voetbalwereld, registreerde minstens 30 seksistische incidenten tijdens het sportfestijn in Rusland. Heel wat vrouwen werden namelijk in de omgeving van Russische stadions lastiggevallen, maar ook vrouwelijke journalisten kregen het zwaar te verduren. Terwijl zij live verslag uitbrachten, werden ze meermaals aangeklampt of zelfs zonder toestemming openlijk gekust.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '