Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Die lentekriebels laten nog even op zich wachten.

Winter is coming: de temperatuur zakt tot -10°C

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Wikkel je de komende dagen maar in die faux fur-jasjes en warme oversized sweaters, want er is een koudefront op komst. De temperatuur zal in Vlaanderen zakken tot -10°C. Brrr!


Het wordt deze week en vooral volgende week uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar. ‘s Nachts halen we de komende dagen -10°C tot zelfs -20°C in de Hoge Venen. Dat bar koude weer gaat wel gepaard met veel zon en temperaturen boven nul overdag. Die zijn zeker welkom na een uitgeregende december- en januarimaand.

IJskoude lucht


De oorzaak van het koudefront is de polar vortex of poolwervel. ‘Dat is een weersverschijnsel dat zich elke winter hoog in de atmosfeer boven de Noordpool vormt. Het kan extreme koude vasthouden en heeft invloed op het weer aan het aardoppervlak’, vertelt weerman David Dehenauw in Het Laatste Nieuws. ‘Als daar – zoals nu het geval is – een plotse opwarming plaatsvindt, komt er ijskoude lucht naar ons toe.’

Warme chocomelk


Wie hoopte op een vroege lente, is eraan voor de moeite, want het wordt de komende twee weken nog bibberen en beven. Het is wél het ideale weer voor een mooie winterwandeling, een sessie bingewatchen onder een dekentje in de zetel en een overdosis aan warme chocomelk mét slagroom. Liever een dikke jas aantrekken dan een paraplu meesleuren, toch?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '