Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© PhotoNews

'Hij zei eens: "Het universum zou niet veel voorstellen als het niet de plek was waar de mensen van wie je houdt wonen."'

Natuurkundige Stephen Hawking overleden op 76-jarige leeftijd

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

De Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking (76) is vannacht in zijn woonst vreedzaam overleden in zijn slaap. Dat meldt zijn familie.

ALS


Op zijn 21ste kreeg Stephen Hawking de diagnose Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS), een zeldzame ziekte die gepaard gaat met progressief krachtverlies en verlamming. Daardoor leefde hij al vele jaren in een rolstoel en communiceerde hij door een spraakcomputer.

De levensverwachting bij ALS-patiënten ligt zeer laag. Slechts 5% leeft nog langer dan tien jaar na de diagnose. Stephen Hawking leefde uiteindelijk 55 jaar met de ziekte, een record. In 2017 zei hij nog aan de BBC dat hij nooit had verwacht 75 te worden.

Reactie van zijn kinderen


Stephen Hawkings kinderen Robert, Lucy en Timothy zijn enorm verdrietig over het overlijden van hun vader: ‘Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog jarenlang zullen voortleven. Zijn moed en vasthoudendheid en zijn begaafdheid en humor inspireerden mensen wereldwijd. Hij zei eens: “Het universum zou niet veel voorstellen als het niet de plek was waar de mensen van wie je houdt wonen.” We zullen hem voor altijd missen.’

‘A Brief History of Time’


Stephen Hawking staat voornamelijk bekend om zijn onderzoek naar de zwarte gaten in de kosmos. In 1988 publiceerde hij het boek ‘A Brief History of Time’. Daarin legde hij op een toegankelijke manier de volledige geschiedenis van het gehele universum uit, vanaf de oerknal. Van dat boek werden meer dan tien miljoen exemplaren verkocht.

‘The Theory of Everything’


In 2014 kwam de Britse film ‘The Theory of Everything’ nog uit, een film die gebaseerd werd op het boek ‘Travelling to Infinity: My life with Stephen’, waarin Jane Hawking vertelt over haar huwelijk met de Britse natuurkundige. Eddie Redmayne won met zijn vertolking van Stephen de Oscar, BAFTA én Golden Globe voor beste acteur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '