Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM

'We wilden niemand beledigen of kwetsen, en we zijn zeker geen racisten.'

Restaurant schrapt verschrikkelijk ongepaste naam voor ijsje van hun menukaart

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Restaurant ‘Aen Tafel’ kreeg bakken kritiek en negatieve reacties toen klanten na afloop hun rekening op sociale media postten. Een van de gerechten, een smakelijke ijscoupe, had namelijk de vreselijke naam ‘Rijpe negerin’.


Drie Nederlanders wisten niet wat ze zagen toen ze op de menukaart van restaurant ‘Aen Tafel’ een ijscoupe aantroffen met de naam ‘Rijpe negerin’. Met het dessert – dat bestaat uit fruitsalade, vanille-ijs, chocolademousse en advocaat – was niks mis, maar ze waren gedegouteerd door de racistische benaming.

Boze telefoons


Eenmaal thuis plaatsten ze daarom hun rekening op sociale media, wat onmiddellijk heel wat verontwaardigde reacties uitlokte. Een heleboel Nederlanders schreven een slechte recensie en de uitbaters zelf kregen verschillende boze telefoons. Ze besloten de naam van het dessert onmiddellijk van het menu te halen en excuseerden zich bij iedereen die zich beledigd voelde.

Congolese vriendin


‘Die ijscoupe bestaat al meer dan twintig jaar’, aldus eigenaars Joke en Yves in VTM Nieuws. ‘Een Congolese vriendin gaf ons indertijd de tip om het ijsje “Rijpe negerin” te noemen. We stonden nooit echt stil bij de negatieve bijklank. Het was niet onze bedoeling om iemand te beledigen of met opzet te kwetsen.’

Misverstand


Het koppel verzekert iedereen dat ze zeker niet racistisch zijn. ‘We hebben ons hele leven in Congo en Zaïre gewoond’, aldus de uitbaters. ‘We staan open voor andere culturen, gemengde huwelijken en andere godsdiensten. Ik vind dat ze het ver zoeken. Een lekker ijsje mag best een exotische naam hebben. Wij dachten aan dat exotische en wilden tegen niemand de schenen schoppen.’

‘Mooie vrouw’


Ze hopen op wat begrip voor wat volgens hen een groot misverstand is. ‘We willen nogmaals onze excuses aanbieden. In plaats van ons uit te maken, af te kraken of te bedreigen vraag ik om ons te helpen een nieuwe naam te zoeken voor de ijscoupe.’ Momenteel staat die als Mwasi Kitoko op de kaart, wat in het Congolees ‘mooie vrouw’ betekent.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '