Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Photo News

De Lijn staakt morgen, en dat zullen de reizigers voelen.

‘Reken er niet op dat u met de bus of tram op uw bestemming raakt’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

De Lijn staakt morgen, vrijdag 16 februari, de hele dag. De werknemers gaan niet akkoord met een reorganisatie van de directie. Er zal ernstige hinder zijn op alle routes.


De markt van het openbaar vervoer wordt in 2020 vrijgemaakt, en om te kunnen concurreren met verschillende privébedrijven begint De Lijn nu al met een reorganisatie. Ze willen meer focussen op het centraliseren van diensten, waardoor er onvermijdelijk zo’n 286 banen verdwijnen. Het gaat vooral om management- en bediendefuncties. Er vallen hierbij geen naakte ontslagen. De mensen die zelf ontslag nemen of op pensioen gaan, worden gewoon niet meer vervangen.

Verplaatsingen


De staking komt er omdat heel wat personeelsleden vrezen dat ze zullen verhuizen naar een andere locatie en dus verder zullen moeten reizen naar hun werk. De vakbonden zijn ook niet tevreden met de afbouw van tewerkstelling, en er is nog heel wat onduidelijkheid wat er gebeurt met werknemers die hun job zien verdwijnen in het nieuwe systeem.

Hinder


Ze staken een hele dag en alle regio’s stemden in met het neerleggen van het werk, dus er wordt ernstige hinder verwacht. Er zullen praktisch geen bussen of trams rijden van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. ‘Reken er maar niet op dat je met de bus of de tram ter plaatse geraakt vrijdag’, zegt de directie van De Lijn. ‘Zoek een alternatief.’ Ook de bedienden staken mee, waardoor je maar gebrekkige informatie zal krijgen over welke bussen of trams wel rijden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '