Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Planckendael

Door de medische problemen van zijn moeder was Tarzen al van bij de geboorte erg fragiel.

Planckendael verliest nu ook zoontje van overleden olifant Phyo Phyo

Het is een erg zwarte periode voor dierenpark Planckendael. Nadat eind mei olifantenjong Qiyo plots overleed en een week later diens moeder Phyo Phyo aan een nierfalen bezweek, moet de zoo nu weer een olifant afgeven. Tarzen, het elf weken oude jong van Phyo Phyo, stierf dinsdag. ‘We zijn sprakeloos’, klinkt het in Muizen.

Tarzen


Midden april beviel olifant Phyo Phyo van een zoontje, dat door Planckendael Tarzen werd genoemd. Hoewel het jong niet te vroeg geboren werd, had het kenmerken van een prematuurtje. Nadat Tarzens moeder begin juni overleed, werd bij een autopsie vastgesteld dat zij meerdere medische problemen had: aan de nieren, aan de longen en een groot gezwel in de baarmoeder. Door die medische conditie heeft Tarzen waarschijnlijk voor de geboorte al niet genoeg voedingsstoffen binnengekregen, waardoor hij erg mager geboren werd. Het olifantje was ook onzeker en weinig sociaal.

Na de geboorte kon Phyo Phyo haar jong niet van voldoende melk voorzien, waardoor er al snel op flesjes overgeschakeld werd. Toen de moeder weg viel, is die flessenvoeding verdergezet. ‘We zagen kleine maar hoopvolle tekenen, zowel in gewicht als in de sociale interactie met de familie. We dachten dat hij door de moeilijke tijd was’, schrijft Planckendael. Maar ondanks die vooruitgang kon Tarzen dinsdag plots niet meer op zijn pootjes staan. De hulp van de dierenarts kon niet meer baten en het jong is in zijn slaap overleden.

Ondanks de vele tegenslagen blijven de verzorgers van het dierenpark niet bij de pakken zitten. ‘Wij gaan ervan uit dat ze voldoende kracht kunnen putten uit de olifanten die in de tempel nog op hen staan te wachten’, klinkt het.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '