Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Zo herken je die nagemaakte eurobiljetten.

OPGEPAST: meer vals geld in omloop

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Er werden in 2017 meer valse eurobiljetten aangetroffen dan het jaar daarvoor. De Europese Centrale Bank vraagt om alert te zijn en geeft tips om nepgeld te herkennen.


Vorig jaar werden wereldwijd zo’n 694.000 valse eurobiljetten ontdekt. In vergelijking met 2016 is dat anderhalf procent meer. In België staat de teller van uit omloop genomen vals geld in de tweede jaarhelft op 15.399, slechts een klein percentage van de ongeveer 500 miljoen biljetten die volgens een schatting van de Nationale Bank in ons land circuleren. De kans dat jij of ik ooit zo’n vals biljet in onze portemonnee aantreffen is dus klein, maar toch vraagt de Europse Centrale Bank om alert te zijn.

Tips


Ze hebben daarvoor enkele goede tips. Eerst en vooral zijn de meest vervalste coupures de briefjes van 20 en 50 euro. Die maken respectievelijk een kwart en 59 procent van het vervalste geld uit. Bij deze biljetten moet je dus zeker goed opletten. Een handige truc is de ‘voel, kijk en kantel’-methode toepassen.

Dikkere inkt


Qua voelen merk je dat een echt biljet dikker is en meer knispert. Je voelt ook op bepaalde plaatsen een aantal korte lijntjes en dikkere inkt op het briefje. Ook op het zicht kan je vals geld herkennen. Als je een echt briefje tegen het licht houdt, zie je een veiligheidsdraad tevoorschijn komen. Dat is een lijn die van boven naar beneden loopt en waarin je in heel kleine lettertjes het woord euro en het waardecijfer kan lezen.

Doorzichtig


Wanneer je het biljet tot slot wat schuin houdt, zie je in de zilveren band een portret van Europa, de waarde van het briefje, de hoofdafbeelding en het euroteken. Het raampje in diezelfde band wordt na het kantelen doorzichtig en toont een afbeelding die langs beide kanten zichtbaar is. Aan de achterkant zie je in het raampje regenboogkleurige cijfers, aan de voorkant zijn dat regenboogkleurige lijntjes. Het cijfer in de linkerbenedenhoek verandert als je het biljet beweegt bovendien van kleur, van groen naar blauw. Het krijgt ook een soort lichteffect dat op en neer beweegt.

Kleurverschillen


Andere kenmerken die iets moeilijker met het blote oog zijn waar te nemen zijn de kleine, scherpe lettertjes die je op bepaalde plaatsen op het briefje kan lezen, maar alleen met behulp van een vergrootglas. Als je ultraviolet licht op je briefje laat schijnen, zie je kleurverschillen. Het biljet zelf licht niet op, maar de sterren worden geel en er verschijnen vezels die licht geven. Aan de achterzijde worden sommige delen groen en het serienummer is plots rood.

Licht


Met speciaal ultraviolet licht lichten sommige plaatsen zoals de grote sterren oranje op. En met infraroodlicht zijn op de voorkant enkel het groene waardecijfers, de rechterkant van de hoofdafbeelding en de zilveren band zichtbaar. Aan de achterzijde zien we dan enkel het serienummer en het waardecijfer.

Schade


Met deze hulpmiddeltjes kan je op een simpele manier al checken of het geld dat je krijgt wel degelijk wat waard is. Op de website van de centrale bank staat dit alles nog met meer details uitgelegd. Valsemunters zijn een groot probleem. Ze brengen onze samenleving zo’n 36 miljoen euro schade toe.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '