Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Photonews

Wie weigerde om in te gaan op avances van de choreograaf werd afgestraft op het podium.

#MeToo: 20 medewerkers beschuldigen Jan Fabre van grensoverschrijdend gedrag

Vandaag is er een open brief verschenen waarin twintig (ex-)medewerkers choreograaf en theatermaker Jan Fabre beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag: van kleinerende opmerkingen tot sexy fotoshoots.


Op de website van het cultuurblad Rekto:Verso is er vandaag een open brief verschenen waar zo’n twintig (ex-)medewerkers van Jan Fabre hun beklag doen over de choreograaf en theatermaker. Zo beschuldigen ze hem van seksisme, machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Het gaat vooral om danseressen uit zijn gezelschap Troubleyn die elkaar deze zomer online gevonden hebben. Acht van hen hebben de brief met hun naam ondertekend, de andere twaalf kozen ervoor om anoniem te blijven. Volgens zijn (ex-)medewerkers vertoont het gedrag van de choreograaf een duidelijk patroon door de jaren heen. De incidenten zouden zich zowel eind jaren negentig als dit voorjaar hebben voorgedaan.

Van seksisme tot stalking


De slachtoffers van zijn wangedrag blijken vooral jonge en onervaren danseressen te zijn. Zo kregen de meisjes vaak te maken met kleinerende opmerkingen zoals: ‘Je bent mooi, maar je hebt geen verstand’. Daarnaast zou het niet alleen bij seksueel getinte commentaar gebleven zijn, maar is er ook sprake van racisme. Zo zou hij tegen een buitenlandse stagiaire gezegd hebben dat hij haar zou terugsturen naar haar land als ze niet beter begon te spelen.

Maar het gaat nog verder dan enkel verbale aanvallen. Acht danseressen getuigen namelijk over het bestaan van een fotoproject waar de theatermaker naast zijn gezelschap mee bezig is. Hiervoor nodigt hij medewerkers uit bij hem thuis en probeert hij ze vervolgens seksueel te benaderen. Uit een persoonlijke getuigenis blijkt ook dat ze alcohol en drugs aangeboden kregen om zich meer op hun gemak te voelen.

Wie deelnam aan het fotoproject kreeg van Fabre daarna vaak enkele privileges, zoals solo’s of andere opdrachten in de toekomst. Wie niet inging op zijn avances werd vervolgens het slachtoffer van stalking en agressie. Zo werd een danseres door hem bedreigd nadat ze weigerde om nog een fotoshoot te doen. Ze kreeg meteen een kleinere rol in het stuk waar ze voor aan het repeteren waren, en een keer liep hij met zijn vuist in de lucht het podium op.

Van zwijgen tot ontkennen


Dat het grensoverschrijdend gedrag van Jan Fabre nu pas aan het licht komt, ligt voor een groot stuk aan de omgeving. Volgens de danseressen kan je binnen het gezelschap geen open gesprek hebben. Men ging over het algemeen discussies uit de weg of er werd gezegd dat ze vrij waren om te gaan als ze het niet eens waren met de situatie. Ook nu blijft de manager van Troubleyn alles ontkennen. ‘Jan Fabre wordt aan de schandpaal genageld op basis van anonieme getuigenissen en moeilijk te controleren beweringen. Het gezelschap werd niet op voorhand gecontacteerd door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen voor een gesprek, noch door de initiatiefnemers van de open brief. We kennen de identiteit van de ondertekenaars niet, maar nodigen hen en het Instituut uit tot een open gesprek’, aldus Mark Geurden.

Voor de (ex-)medewerkers van Jan Fabre blijft het wel niet bij een open brief. Veel van de feiten waar ze het over hebben, zijn juridisch niet strafbaar, en enkele zijn al verjaard waardoor een rechtszaak geen nut heeft. Wel roepen ze de cultuurwereld op om niet langer te zwijgen en vragen ze aan de overheid om in actie te schieten.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '