Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

De maatregel leidt tot discussie in de regering en ook Chiro en co zijn er niet over te spreken.

Leiders in jeugdbewegingen kunnen binnenkort tot 500 euro per maand verdienen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

De regering wil een maatregel goedkeuren waardoor iedereen tot 500 euro per maand onbelast kan bijklussen met allerlei activiteiten. De CD&V zou graag leiding geven in een jeugdbeweging uit die lijst schrappen, maar Open VLD negeert dat. Gevolg: alweer discussie in de regering.


Werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden die in hun vrije tijd of na hun uren een centje willen bijverdienen zonder een groot deel daarvan af te geven, kunnen dat binnenkort. De regering wil deze maatregel waardoor je tot 500 euro onbelast mag bijklussen met verschillende activiteiten namelijk goedkeuren. Goed nieuws, al is er volgens CD&V één uitzondering nodig: jeugdbewegingen. Leiding geven aan jongeren op een zondagmiddag moet uit de lijst met activiteiten geschrapt worden.

Oneerlijke concurrentie


Ook tal van jeugdorganisaties zelf zoals de Chiro volgen de CD&V hierin. Ze vrezen dat, als leiders voortaan betaald worden voor hun vrijwilligerswerk, er oneerlijke concurrentie zal zijn en dat er een verwatering zal plaatsvinden van écht engagement. Open VLD zou die uitzondering opnemen in het wetsontwerp, maar gisteren bleek dat die aanpassing niet was doorgevoerd.

Razend


Open VLD is namelijk van mening dat leiding geven in de Chiro, scouts, KLJ enzovoort wél betaald mag worden. De CD&V is natuurlijk razend. Ze vinden het schandalig dat vrijwilligers in jeugdbewegingen voortaan geld krijgen én dat de Open VLD dat bovendien achter hun rug besliste. Alweer een kleine regeringscrisis, maar deze zullen ze snel moeten oplossen, want de meerderheid moet de maatregel al volgende week goedkeuren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '