Home Nieuws Heb je een kinderwens? Dan stel je die beter uit tot volgend...

Heb je een kinderwens? Dan stel je die beter uit tot volgend jaar…

De nieuwe kinderbijslagregeling krijgt heel wat kritiek.

Shutterstock

Door het nieuwe systeem voor kinderbijslag is er een groot financieel verschil tussen wie dit jaar nog een kind krijgt en wie wacht tot 2019 om aan gezinsuitbreiding te doen. De Raad van State vindt dat de overgang naar de nieuwe kinderbijslag niet goed in elkaar zit en stelt een negatief advies.

Koppels die denken aan een eerste kindje en hun portemonnee goed gevuld willen houden, stellen hun kinderwens misschien beter nog een jaartje uit. Dit jaar krijgen ze namelijk 92 euro uitkering per maand, terwijl dat bedrag na 1 januari 2019 wordt opgetrokken tot 160 euro. Dat is een verschil van 68 euro per maand. Als je al kinderen hebt en je graag een derde spruit wil verwelkomen, geldt het omgekeerde. Dan begin je er namelijk maar beter aan in 2018. Nu krijg je 516 euro uitkering voor een derde kind, maar in 2019 is dat bedrag met 422 euro een stuk kleiner. Op die manier lopen ouders volgend jaar maar liefst 94 euro kindergeld mis.

Kritiek

De reden waarom die bedragen zo verschillen, is dat je in het nieuwe systeem voor elk kind een vast bedrag van 160 euro krijgt. In het oude systeem steeg de uitkering per extra geboren baby van 92 euro tot maximaal 254 euro per kind. Net omwille van die grote verschillen trekt de Raad van State het nieuwe kinderbijslagsysteem in vraag. Ook Groen uit kritiek op de nieuwe regeling. ‘De regering kan maar beter nu al haar huiswerk doen en degelijke berekeningen maken’, aldus Elke Van den Brandt, Vlaams Parlementslid voor Groen in De Standaard. De Gezinsbond komt dan weer met een tegenvoorstel waarbij geen enkele ouder nadeel ondervindt. ‘Wij vinden dat mensen met één kind zouden mogen kiezen in welk systeem ze stappen’, aldus hun woordvoerder Dieter Stynen in De Standaard. ‘Gezinnen met twee of meer kinderen zouden onder het oude systeem moeten vallen.’

Rechtvaardig

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen blijft ondanks de kritiek achter het systeem staan. ‘Het globale plaatje is rechtvaardig‘, zegt zijn woordvoerder Nico Krols in De Standaard. Ook Kind en Gezin kan zich vinden in de nieuwe regeling. Gezinnen met een jaarlijks inkomen van minder dan 60.000 euro krijgen bovendien een schooltoelage en een sociale toeslag van 60 euro per maand.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.