Home Nieuws Coely reageert in Instagrampost op racistisch voorval op Pukkelpop

Coely reageert in Instagrampost op racistisch voorval op Pukkelpop

'Normaal meng ik me niet in politieke discussies, maar deze keer kan ik niet stil blijven', schrijft de zangeres.

Hiphopsensatie Coely klaagt in een Instagrampost het racisme van afgelopen zaterdag op Pukkelpop aan. De twee zwarte vrouwen die het verhaal over hoe ze lastiggevallen en geïntimideerd werden op het festival deelden op sociale media, zijn vriendinnen van de zangeres. ‘Dit is geen roep om aandacht, maar om verandering’, schrijft Coely.

‘Handjes kappen’

‘Handjes kappen, de Congo is van ons.’ Dat zong een bende beschonken jongemannen tijdens het concert van Kendrick Lamar op Pukkelpop zaterdagavond, wanneer ze een groepje zwarte jongeren zagen. Een van hen, een jonge vrouw met Rwandese roots, beschreef op Twitter hoe ze zich als een beest in een kooi voelde: zij en haar vriendin werden omsingeld door de kerels, ze kregen beledigingen naar het hoofd geslingerd, men raakte haar afro aan en de mannen wilden met hen op de foto. Een van haar vrienden filmde de jongemannen die zongen en verspreidde de beelden. Het parket van Hasselt en gelijkekansencentrum Unia onderzoeken de zaak ondertussen.

Steun van Coely

De jonge vrouwen die zo dapper waren met hun verhaal naar buiten te komen, krijgen van alle kanten steunbetuigingen. Een daarvan komt van Coely, de Antwerpse zangeres/rapster met Congolese roots die momenteel erg hoge toppen scheert. Zij was zaterdag ook op Pukkelpop, voor ‘t eerst in haar leven als bezoeker in plaats van artiest, en had er een geweldige tijd. Maar voor de vrouwen die te maken kregen met racisme, en die Coely toevallig persoonlijk kent, mengt ze zich voor een keer toch in deze politieke discussie. Ze doet dat met een sterke post op Instagram.

‘Als kind leerde ik dat elk leven er toe doet, dat alle mensen gelijk zijn, dat je terugkrijgt wat je geeft, dat je respect krijgt als je het toont’, schrijft Coely onder een foto van zichzelf op Pukkelpop. ‘Ik wil nog steeds geloven dat dit allemaal waar is. Ik heb altijd gedacht dat ik een geweldig gevoel voor humor heb, dat is misschien dan ook waarom ik me nooit beledigd heb gevoeld door de vele beledigingen die ik doorheen de jaren hoorde of las online. Maar ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’ is een ZIEKE grap, het is zelfs geen grap, het is onwetend racisme’, schrijft Coely. Ze schrijft ook dat ze hoopt dat de personen die dit deden nadenken over hun daden en beseffen dat dit niet oké is. ‘Dit is geen roep om aandacht, maar om verandering’, besluit ze.

“Chop off hands, Congo is ours” Last Saturday I went to PKP, it was the first time I went to a festival as a visitor, not as an artist. I had an amazing time and I met so many beautiful people, it was such an exciting experience. Thank you for that!! Unfortunately this wasn’t the case for every visitor. 2 friends of mine fell victim to racist quotes and aggression during the Kendrick Lamar concert. I don’t usually get involved in political discussions but since I am a Belgian artist and this happened at a Belgian festival I can’t stay silent this time. As a kid I was taught that every life matters, all people are equal, give and you’ll receive as much, show respect and it will come back your way. I still want to believe all of this is true. I always considered myself to have an excellent sense of humor, maybe that’s why I don’t feel insulted by the many insults I’ve heard over the years or read online, but “Chop off hands, Congo is ours” is a SICK joke, it’s not even a joke, it’s ignorant racism. I’m not going to invest more time into people that don’t deserve my energy, all I hope is that they reflect on their behaviour and realise that this is not acceptable. Massive hugs for @alienpizzasarah ,  @callmevirgo and every other person who keeps his or her head up high, despite of all the shit other people put them through. This is not a cry for attention, this is a cry for change. ✊🏾✊🏿✊🏽✊🏼✊🏻 @kendricklamar #WeGonnaBeAlright

A post shared by Coely (@coelycoely) on

Lees volgende week een exclusief interview met Coely in Flair 35 – in de winkel vanaf dinsdag 28 augustus. 

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.