Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Beginnende autobestuurders moeten na 6 maanden verplicht terug naar de rijles.

Bestuurders met een L, opgelet: binnenkort wordt het rijexamen nóg moeilijker

De weg naar het felbegeerde roze kaartje wordt alweer een beetje moeilijker. Wie vanaf 1 juli 2018 zijn rijbewijs haalt, moet 6 maanden later verplicht deelnemen aan een cursus en rijvaardigheidsoefening.


De examenregeling voor het rijbewijs is onlangs nog veranderd, maar er zijn alweer enkele nieuwe voorschriften. Wie vanaf 1 juli 2018 zijn rijbewijs haalt, moet 6 maanden later verplicht terug naar het examencentrum. Daar zal de beginnende bestuurder een cursus van 3,5 tot 4 uur moeten volgen én een rijvaardigheidscursus moeten afleggen op een afgesloten terrein. ‘Qua prijs voor deze cursus denken we aan 100 euro per chauffeur’, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op Studio Brussel.

Terugkeermoment


Als we naar de ongevallenstatistieken kijken, zijn beginnende autobestuurders nog steeds de grootste risicogroep. Daar wil de Vlaamse regering iets aan veranderen, en daarom werkt die sinds vorig jaar aan een hervorming van het rijexamen. En dat wordt binnenkort nog moeilijker, want vanaf 1 juli is het terugkeermoment een feit. De kersverse bestuurders krijgen dan een uitnodiging in de brievenbus om een halve dag opnieuw les te volgen.

‘De chauffeurs moeten dit moment binnen de 3 maanden bijwonen’, legt Weyts uit. ‘Wie dat niet doet, kan een boete tot 4000 euro krijgen.’ Heb jij na 1 oktober 2017 je voorlopig rijbewijs behaald? Proficiat, want dan hoor jij bij de gelukkigen voor het terugkeermoment.

Rijbewijs niet afgeven


Wie die lessen niet met glans aflegt, hoeft zijn rijbewijs niet af te geven. ‘Er wordt voornamelijk ingezet op de praktijk en het is de bedoeling dat je na dat moment als een betere chauffeur buitenkomt’, verduidelijkt Weyts. Brokkenpiloten kunnen dus opgelucht ademhalen.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '