Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Opgepast met dat broodje gehakt!

Besmettingen met hepatitis E zijn verdrievoudigd in ons land

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Hepatitis E is in opmars in België. Het virus infecteert de lever en kan dodelijk zijn. Elke week belandt een Belg in het ziekenhuis door een besmetting met het virus, en het aantal diagnoses is de laatste jaren verdrievoudigd.


Virologen willen geen paniek zaaien, maar ze willen de mensen toch waarschuwen voor het virus. De meeste personen merken een besmetting immers helemaal niet op. Hepatitis E is niet het meest gevaarlijke virus, al kan het wel leiden tot een ernstige leverinfectie en in sommige gevallen is het toch dodelijk. Het Nationaal Referentiecentrum Virale Hepatitis merkt een serieuze toename van het aantal diagnoses met het virus in ons land. Er zijn drie keer meer besmettingen in vergelijking met vroeger, en elke week belandt een Belg in het ziekenhuis hierdoor.

Risico


Voor gezonde mensen is er weinig risico op erge gevolgen als ze besmet raken, meestal hebben ze dat zelfs niet eens door. Zwangere vrouwen, mannen en vrouwen die chemo volgen of een verzwakt immuunsysteem hebben en leverpatiënten lopen het meeste gevaar. Symptomen van de ziekte zijn koorts, buikpijn en een gele verkleuring van de huid en het oogwit.

Varkensvlees


Virologen waarschuwen vooral mensen uit die risicogroepen om erg goed op te letten wat ze eten. Het virus verspreidt zich bij ons vooral door rauw of niet genoeg gebakken varkensvlees. Oppassen dus met die broodjes gehakt! Momenteel onderzoeken wetenschappers of alle varkens het virus in zich hebben. In Nederland wees die studie uit dat maar liefst 80 procent van alle varkens drager is.

Verspreiding


Omdat het aantal vastgestelde infecties toeneemt, pleiten virologen voor een meldingsplicht voor het virus. Ze hopen zo een verdere verspreiding in te perken. Het Agentschap Zorg en Gezondheid is daar niet voor te vinden, omdat ze het virus niet echt een groot risico vinden voor de volksgezondheid.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '