Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Terwijl er nu evenveel vrouwen werkloos zijn als in 2001, gaat die stabilisering voor mannen niet op.

184.000 werklozen in Vlaanderen, met voor ‘t eerst een mannelijke meerderheid

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Hoewel er talloze vacatures openstaan, blijft het aantal werkzoekenden in Vlaanderen maar toenemen. Toch blijkt uit een analyse van de VDAB dat het voornamelijk mannen zijn die genoodzaakt zijn te stempelen…


Zo’n 184.000 Vlamingen zijn op zoek naar werk, terwijl dat aantal in 2008 nog op 150.000 strandde. Die toename wordt voornamelijk door de mannelijke bevolking veroorzaakt, zo blijkt uit een gelekte nota van de VDAB. Terwijl er nu evenveel vrouwen werkloos zijn als in 2001, gaat die stabilisering voor mannen niet op. Bij hen stellen we net een stijging van 52% vast.

Hoger geschoold


Hoe dat komt? ‘De arbeidskansen voor vrouwen zijn gestegen’, aldus VDAB-woordvoerder Shaireen Aftab aan De Standaard. Er zijn namelijk twee factoren die in het voordeel van de vrouw spelen. Enerzijds doen meisjes het beter op school dan jongens. Daardoor zijn ze gemiddeld hoger geschoold en vinden ze dus sneller werk dan mannen. Anderzijds spelen ook enkele economische ontwikkelingen een rol. Zo zijn er volop jobkansen in de dienstensector, de zorg en het onderwijs, stuk voor stuk sectoren waarbinnen de vrouw sterk staat. De typische mannelijke jobs in de traditionele industrie staan daartegenover net onder druk met sluitingen van grote fabrieken zoals die van Ford in Genk.

Activeringsbeleid


De groep werkzoekenden wordt deels ook groter, omdat meer mensen zich nu verplicht moeten inschrijven als werkzoekende. Denk aan herintreders, ex-gedetineerden, leefloners, maar ook vijftigplussers. Zij die vroeger eenvoudig op brugpensioen konden gaan, moeten nu langer beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. ‘De mensen die vroeger vrijgesteld werden en niet zichtbaar waren in de werkloosheidsstatistieken, zitten er nu wel in. De cijfers weerspiegelen de versterking van ons activeringsbeleid’, zegt Aftab. Opvallend is ook dat het aantal werkzoekende allochtonen sterker gestegen is dan het aantal werkzoekende autochtonen. Dat heeft onder meer te maken met de instroom van vluchtelingen.

Meer nieuws:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '