Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

En meer schokkende cijfers...

1 op de 5 Belgen heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Uit onderzoek blijkt dat 21 % van de Belgische bevolking financieel moeilijk rondkomt. Zo had maar liefst 1 op de 4 Belgen vorig jaar niet genoeg geld om een weekje op vakantie te gaan.


Het Belgische statistiekbureau Statbel houdt elk jaar een enquête bij 6000 Belgische huishoudens. Ze stellen daarbij vragen over hun inkomen en levensomstandigheden. De resultaten van het afgelopen jaar zijn toch wel verrassend. Uit het onderzoek bleek namelijk dat meer dan 1 op de 5 Belgen het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen.

Reis


Dat blijkt uit verschillende zaken, zoals de mogelijkheid om een reisje te maken. Een kwart van de Belgische bevolking kon zich die in 2017 niet veroorloven. Ook een onverwachte grote uitgave van meer dan 1000 euro – denk maar aan de auto die plots in panne valt – is een groot probleem voor 25 % van onze landgenoten.

Stukje vlees


6 % van de Belgen kan zelfs geen eigen auto betalen, en voor 5 % onder ons is het heel lastig om elke maand op tijd de huur en vaste kosten, zoals bijvoorbeeld voor de elektriciteit, te betalen. Ook op het vlak van basisbehoeften duiken bij een pak Belgen problemen op. Zo kan 6 % niet om de twee dagen een lekker stuk vlees of vis op tafel zetten.

Sociaal leven


Dat financiële plaatje heeft ook een effect op hun sociaal leven. 13 % van de Belgen kan geen hobby beoefenen, omdat ze nogal krap bij kas zitten. Hetzelfde aantal moet vaak nee zeggen tegen een lekker etentje met familie of gezellig iets gaan drinken met vrienden, omdat hun portemonnee dat niet toelaat.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '