Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Giphy.com

Science says...

Wetenschappelijk bewezen: gaydar bestaat niet

Je weet met zekerheid dat die ene hottie in de fitness 100% gay is, gewoon al door naar hem te kijken en zijn vibe te analyseren. Je denkt dat je een gaydar hebt, een spot-on sensor voor homoseksualiteit. Maar je kan er wel eens flink naast zitten. Want uit recent onderzoek blijkt dat er helemaal niet zoiets bestaat als een gaydar.

In tegenstelling tot een studie uit 2008 die suggereerde dat vreemden correct konden raden wat de seksuele geaardheid van bepaalde mensen was gewoon door naar foto's te kijken, bleek uit een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Wisconsin-Madison dat dat helemaal niet het geval is. En dat wat wij denken dat onze gaydar aanvoelt, gewoon gebasseerd is op een reeks stereotypen.

 

Gay of hetero?

Het blijkt dat er tijdens de studie van 2008 iets 'mis' was met de kwaliteit van de foto's die gebruikt werden. Homoseksuele mannen en vrouwen die in de studie ter sprake kwamen, hadden foto's van een een hogere kwaliteit. Wanneer de onderzoekers dit aspect corrigeerden, konden deelnemers niet meer zeggen wie gay was, en wie hetero.

 

 

"Hij houdt van shoppen"

De onderzoekers vervolgden de fototest met een ander soort studie en verdeelden de deelnemers in drie groepen: groep A werd verteld dat gaydars écht bestaan, groep B kreeg te horen dat een gaydar een vreselijk ding is dat enkel de stereotypen versterkt, en groep C kreeg geen enkele informatie over het al dan niet bestaan van een gaydar. De drie groepen werd opnieuw gevraagd om de seksuele geaardheid van personen op foto vast te stellen. En wat blijkt, de personen uit groep A hadden veel meer kans om op basis van stereotypen, zoals "hij houdt van shoppen", te oordelen. Dus eigenlijk, door te denken dat een gaydar bestaat, praten we onszelf die stereotype gedachten goed.

 

 

Camouflage

William Cox, hoofdauteur van de studie: "De meeste mensen vinden stereotypen gebruiken erg ongepast. Maar als we het niet zo noemen, en het dus camoufleren onder de noemer 'gaydar' bijvoorbeeld, lijkt het meer sociaal aanvaardbaar." Dus, bye bye gaydar. In het vervolg vraag je gewoon aan de persoon zelf naar zijn seksuele voorkeuren, als dat gepast is, of course.

 

gaydar gif

Bron: GIPHY

 

Bron: Cosmopolitan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '