Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Doe mee an comeva's enquête Alice in Cyberland

OMG en LOL in het Oxford Dictionary

Hoe vaak gebruik jij OMG (Oh My God ) en LOL(laugh out loud) in je sms’jes? Blijkbaar is het zo gewoon en normaal geworden dat ze werden toegevoegd in de editie van The Oxford English Dictionary voor 2011.

De taalpuristen kunnen deze trend niet meer tegenhouden. Maar de invloed van www, t-shirts én bumperstickers is groot. Dat zie je al perfect aan eht ontstaan van het werkwoord googelen. Wie had dàt 10 jaar geleden gedacht?!

Ook de internetacroniemen OMG en LOL zijn incontournable geworden. ‘Ze helpen om méér te zeggen in media waar rekening gehouden moet worden met het aantal karakters in een bericht’, zegt hoofdredacteur Graeme Diamond op de site van het woordenboek.

Met de opkomst van compacte tekstberichten en tweets van 140 karakters, kan minder soms meer zijn. Maar omg en lol hebben meer om het lijf dan enkel zuinig met beeldschermruimte omspringen, legt Diamond, nogal omstandig, uit.

Maar wist je dit?
Dat lol en omg géén typische termen uit het internettijdperk zijn! OMG dook op in een brief uit 1917 (!) en LOL werd al in 1960 (!) gebruikt, hoewel het toen ‘little old lady’ betekende en niet ‘laugh out loud’ zoals vandaag het geval is.

Een andere primeur voor de recentste editie is het woord ‘heart’, gebruikt als werkwoord, zoals in ‘I heart cats’. Dit gebruik kwam er als parodie op de alomtegenwoordig ‘i love ...’ t-shirts, met het rode hartje. Deze toevoeging is waarschijnlijk het eerste gebruik van het Engels dat zich ontwikkelde via het medium van t-shirts en bumperstickers“, zegt Diamond.

En dan is er nog dot-bomb, gebruikt om webconcepten te beschrijven die heel snel verdwijnen. Deze term hebben we te danken aan de dot-com bubbel van de late jaren ’90 en de daaropvolgende crash begin 2000.

Ego-surfing is nog een nieuwe toevoeging en betekent online zoeken naar je eigen naam. Doe je dat vaak trouwens?

(Bron: 6 minutes )

Het artikel zelf lees je op Wired.co.uk

Kan jij nog zonder twitter, google, facebook, je favoriete blogs en websites? Doe dan zeker mee met de Comeva-enquête!

Welke afkortingen gebruik jij vaak en wat betekenen ze? Laat ze hier weten!

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '