Home LOL Kunnen we deze 8 tenenkrommende trends achterlaten in 2017, alsjeblieft?

Kunnen we deze 8 tenenkrommende trends achterlaten in 2017, alsjeblieft?

8. Overal (maar echt óveral) koriander op gooien

De dwaze tronie van Donald Trump, sneeuw, vogels: er zijn wel meer dingen die ik liever niet zou zien in 2018, mocht ik vrij kunnen kiezen. Maar laat me m’n hoop vestigen op enkele meer vergankelijke dingen, trends if you will, die in de annalen van 2017 mogen terechtkomen en er voor mijn part voor altijd kunnen blijven zitten. Gewoon, opdat de wereld een mooier en minder tenenkrommend plekje zou zijn.

1. Gruwelijk generische Instagramverhalen

Een boomerang van klinkende champagneglazen, een video van je dansende zelf op een feestje of een foto van een laptop op een bed waarop Netflix speelt en de hashtag #lazysunday erboven: hebben we het allemaal al niet 1.001 keer gezien? Dit was het jaar waarin de slinger van het sharen misschien iets te veel doorsloeg. Alsof we spontaan op zoek gingen naar dingen om te delen, hoe weinig boeiend of origineel ze ook waren. Of meer nog: hoe generieker, hoe liever.

De typische foto’s lieten we meer en meer achter ons, maar het oversharen verplaatste zich gewoon naar de nieuwe verhaalfunctie. Terwijl we het er zo goed als allemaal over eens zijn dat we te veel tijd verdoen op Instagram, nietwaar? Als we nu eens gewoon minder loze posts maken en alleen delen wat het delen waard is, hebben we minder tijd nodig om alles te bekijken en dus meer tijd over om in de realiteit te leven. Willen we dat afspreken?

PS: Ik ben me er volledig van bewust dat ontvolgen of minder op Instagram kijken makkelijke oplossingen voor dit probleem zijn. Dat is er eentje voor op het voornemenslijstje. Beloofd.

2. Broeken zonder knieën

Vorig jaar hadden we al de ripped jeans die wel érg gescheurd was. Maar ook in dit geval sloeg de slinger in 2017 net te veel door. Ik ben er van overtuigd dat ik niet de enige ben die er niet in slaagt een blik van gruwel te onderdrukken wanneer mijn oog valt op zo’n gedrocht van een broek waar volledige lappen stof uit gesneden zijn. Call me old fashioned, ik noem jou een fashion victim met koude knieën en waarschijnlijk een welverdiende snotvalling.

3. Eenhoorns

Wilde je in 2017 een populair product op de markt brengen? Dan moest het een hoorn hebben, glitter kakken, overdreven kleurrijk zijn of gewoonweg ‘unicorn’ in z’n naam hebben. Van make-up tot gin, pizza, ontbijtgranen en – wat had je gedacht – dildo’s: we kunnen zonder overdrijven spreken van een invasie van eenhoorns. Helaas is zelfs in het geval van magische wezens trop te veel, dus de gehoornde paardjes mogen in 2018 terug op stal. Hetzelfde geldt voor de zeemeerminnen, trouwens.

4. Influencers

Ik weet dat ik me op glad ijs begeef, but let me explain myself. De laatste jaren groeien de zelfverklaarde influencers als paddestoelen uit de grond. Terwijl bloggers à la Paulien Riemis in de goede oude dagen nog volledige blogposts schreven uit passie, hoeft een zogenaamde Instagramblogger – is dat zelfs een ding? – heden ten dage enkel nog een weinig vindingrijke caption te vinden bij een foto van zichzelf of van de gratis goodies die hij/zij in de bus kreeg, tevens de enige motivator van het gros van voorgenoemde influencers.

Hoewel de influencer in 2018 zal en kan blijven bestaan, laten we het idee dat het aantal volgers rechtevenredig is met de invloed of populariteit van de persoon in kwestie hopelijk volledig varen. Want influencers die de eenheidsworst op Instagram alleen maar aandikken met weinigzeggende posts zijn vaak ook diegenen die af en toe enkele euro’s spenderen aan nieuwe volgers en likes. Het zijn ook die Instagrambloggers die stiekem groepjes vormen en afspreken altijd te reageren op elkaars foto’s, om zo meer volgers te winnen. Hun goed recht, natuurlijk, maar zo onoprecht.

Laat ons hopen dat in 2018 meer aandacht wordt gegeven aan échte mensen die iets kunnen betekenen voor hun volgers, ook al zijn dat er dan maar 3.000.

5. Dabben

Dabben werd eigenlijk al in 2016 populair, maar het lijkt te blijven hangen. Twee jaar gaat nog net, maar drie is er gewoon over. Kunnen we bij de jaarovergang alsjeblieft definitief afscheid nemen van de beweging die toch vooral op een okselsnuifmomentje lijkt?

6. Plandid

Womanspreading, de bambi-pose, de downward gaze: een mens moest mee zijn met de specifieke terminologie van Instagram-poses, wou hij in 2017 cool zijn op het sociale medium. Maar de vaakst geziene trend op Instagram het afgelopen jaar was die van de plandid, een samentrekking van ‘planned’ en ‘candid’. Ik heb het over dat meisje op je tijdlijn dat toevallig keihard in de lach schiet, sexy in haar haren wrijft of wegkijkt wanneer er een foto van haar genomen wordt. Terwijl ze een minuut eerder hoogstwaarschijnlijk haar iPhone in de handen van een arme stakker heeft geduwd met de vraag een mooi kiekje van haar te nemen, en de gedeelde foto poging 355 is. Geposeerd spontaan, dus.

In de hoop dat het sociale medium ooit gereinigd wordt van alle komedie, mag ook deze trend in de digitale vuilbak. Wat is er mis met een goede oude tandpastaglimlach recht in de camera?

7. Freakshakes

Een milkshake: lekker. Een chocoladereep: lekker. Een donut: heel lekker. Maar een milkshake met een donut en stukjes Kinder Bueno op, overgoten met chocoladesaus en nootjes: misselijkmakend. Of is er iemand die echt gaat watertanden bij het aanzicht van de hartaanval in een tas die men anno 2017 een freakshake noemt?

8. Overal (maar echt óveral) koriander op gooien

Een persoonlijk puntje, maar een waar velen het mee eens zullen zijn. Ik ben namelijk een van die genetisch geklote sukkeltjes voor wie het groene vergif dat koriander heet naar afwasmiddel smaakt – nee, ik heb nog nooit afwasmiddel gegeten, grapjas. Nu kan ik heel goed begrijpen dat heel wat mensen koriander lekker vinden, maar mag er af en toe aan ons biologisch bepaald defect gedacht worden? In de Mexicaanse of Thaise keuken, sure, daar hoort het gewoon. Maar dit jaar ging ik brunchen in een niet nader genoemd Mechels hipstertentje en stond er bij het buffet een kom geraspte wortelen met koriander op. Op geraspte wortelen, seriously? Tegenwoordig wordt de geur van koriander zelfs in parfums verwerkt. Excuse me while I gag.

Kunnen we in 2018 misschien een minder controversieel kruid hip maken, please? Ik smeek u. Ik zet mijn rekwest volgend jaar kracht bij door mee te wandelen in de International March Against Coriander op 11 maart in Brussel. Tot dan?

Meer eindejaarsoverzichtjes:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.