Home Lifestyle Body OH BABY: 7 heerlijke gerechten die zwangere vrouwen (ook) mogen eten

OH BABY: 7 heerlijke gerechten die zwangere vrouwen (ook) mogen eten

Ook lekker als je niet zwanger bent!

Oh Baby
© 'Oh Baby' - Denise Kortlever

Ben je zwanger en op zoek naar lekkere receptjes met dingen die je wél mag eten? Denise Kortlever bundelt in ‘Oh Baby’ makkelijke, gezonde en vooral verrukkelijke gerechten om je te inspireren tijdens die belangrijke negen maanden en de drukke kraamtijd. Van zalige eenpersoons triple chocolate cookies voor je zwangere cravings over zwangerschapsproof filet américain en de lekkerste mocktails voor die girls’ night.

Geen lijstjes met wat je allemaal niet mag, ‘Oh Baby‘ (€ 14,99 bij Bol.com), het nieuwste boek van Denise Kortlever van The All-Day Kitchen, bundelt verrukkelijke inspiratie om die negen maanden zwangerschap door te komen én om alvast vooruit te koken voor in de drukke kraamtijd. Wij verzamelden onze zeven favorieten, maar check zeker het boek voor nóg meer inspiratie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zwangerschapsproof chocomousse of spicy sushi rolls?

1 / 7
Lichte zalmpasta met dillericotta
Eenpersoons triple chocolate chip cookie
Gentle Morning Porridge
Hotdogs uit de oven met spicy mayo
Steak tartare met watermeloen
Zwangerschapsproof filet américain
Zwangerschapsproof tiramisu met bijzonder ingrediënt
Lichte zalmpasta met dillericotta
Lichte zalmpasta met dillericotta

Ingrediënten: 100 g risoni of orzo – 1 courgette – sap van 1/2 citroen – olijfolie – 125 g ricotta – klein bosje dille, fijngehakt + extra – 125 g zalmfilet, in kleine blokjes – evt. handje bladspinazie

Kook de risoni in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Maak intussen de courgettelinten door met  bijvoorbeeld een kaasschaaf in de lengte dunne plakken van de courgette te schaven. Doe in een kom en besprenkel met citroensap, een scheutje olijfolie en peper en zout naar smaak. Laat even staan, zodat de linten kunnen marineren. Meng ook de ricotta en dille. Giet de gare pasta af en laat een beetje uitlekken. Doe meteen terug in de warme pan en voeg de zalmblokjes toe. Schep even om, zodat de zalm gaart door de hitte van de pasta. De blokjes verkleuren langzaam lichtroze. Gebeurt dat niet, dan zet je de pan nog heel even op het vuur. Voeg ook de dillericotta toe en meng alles goed tot een romige pasta. Voeg tot slot de courgettelinten en eventueel de spinazie toe. Verdeel de pasta over twee borden en serveer met wat extra dille.

Eenpersoons triple chocolate chip cookie
Eenpersoons triple chocolate chip cookie

Ingrediënten: 1 el amandelpasta (of pindakaas) – 1-2 tl maple syrup (ahornsiroop) – 1 tl bloem of 1 el amandelmeel – mespuntje bakpoeder – 10-15 g chocolade, in blokjes (liefst puur, melk én wit) – snuif grof zeezout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de amandelpasta, maple syrup, bloem of amandelmeel en bakpoeder in een kommetje tot een deeg. Schep in een rond ovenschaaltje of ovenvast pannetje, druk netjes aan en duw er de blokjes chocolade in. Bak 7-10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de bovenkant net gaar is en de chocolade gesmolten. Laat even afkoelen tot hij lauwwarm is, het koekje zal ook iets steviger worden. Bestrooi met zeezout en val aan.

Gentle Morning Porridge
Gentle Morning Porridge

Ingrediënten: 45 g havermout – 200 ml amandelmelk (of andere melk) – 1 el gebroken lijnzaad – 1/4 tl gemberpoeder – 1 el notenpasta (bijvoorbeeld amandelpasta of pindakaas) – 2 el dikke yoghurt – handje bosvruchten

Doe de havermout met de melk, het lijnzaad, gemberpoeder en een snuf zout in een kleine kookpan en breng aan de kook. Zodra de melk borrelt, draai je het vuur laag en laat je de havermout rustig garen. Roer regelmatig. Na ongeveer 5 minuten is alle melk opgenomen en heb je een romige porridge. Te droog? Voeg dan een extra scheutje melk toe. Doe de porridge in een kom en schep er de notenpasta en yoghurt op. Serveer met bosvruchten of ander fruit naar keuze.

Hotdogs uit de oven met spicy mayo
Hotdogs uit de oven met spicy mayo

Ingrediënten: 2 dunne chipolataworstjes – 2 Surinaamse puntjes of hotdogbroodjes – 2 el gebakken uitjes – evt. rucola en zoetzure komkommer – 1,5 el mayonaise – 1 tl sriracha

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de worstjes op een bakplaat en bak ze in ca. 15 min. gaar en goed bruin. Keer ze halverwege even en verwarm de laatste 2 minuten ook de broodjes mee. Meng intussen de mayonaise met de sriracha. Snij de warme broodjes in de lengte door en vul ze met de spicy mayo, worstjes, gebakken uitjes en eventueel rucola en/of zoetzure komkommer. Serveer meteen.

Steak tartare met watermeloen
Steak tartare met watermeloen

Ingrediënten: 400 g watermeloen – 1/2 sjalotje, fijngesnipperd – 1 kleine augurk, in kleine blokjes – 1 tl kappertjes, grofgehakt – 1/2 tl worcestersaus – 1 tl mosterd – 2 el olijfolie

Snij de watermeloen in kleine blokjes, leg op een theedoek en wring de theedoek goed uit. Doe de uitgeknepen watermeloen in een kom. Doe de sjalot, augurk, kappertjes, worcestersaus, mosterd en olijfolie bij de watermeloen en meng alles goed. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en proef even. Mag de tartare pittiger? Voeg dan extra mosterd toe. Zilter? Extra kappertjes. Liever wat smeuïger? Gebruik meer olijfolie. Schep de tartare met behulp van een kookring op twee borden. Lekker met wat toast of friet met goede mayonaise.

Zwangerschapsproof filet américain
Zwangerschapsproof filet américain

Ingrediënten: 1 blik cannelinibonen (300 g), afgespoeld en uitgelekt – 1 el mayonaise – 1 el tomatenpuree – 2 tl citroensap – 2 tl worcestersaus – 1 tl mosterd – 1/2 tl (gerookt) paprikapoeder – 1 sjalotje, heel fijn gehakt – 1 tl kappertjes, heel fijn gehakt

Pureer de bonen in de keukenmachine tot een grove puree. Voeg alle overige ingrediënten toe en breng stevig op smaak met peper en zout. Proef goed. Wil je ‘m pittiger? Gebruik extra mosterd. Frisser? Extra citroensap. Meer bite? Voeg dan extra sjalot en kappertjes toe.

Zwangerschapsproof tiramisu met bijzonder ingrediënt
Zwangerschapsproof tiramisu met bijzonder ingrediënt

Ingrediënten: vocht uit 1 blikje kikkererwten (200 g) – 4 tl suiker – 250 g mascarpone – 20 lange vingers – 100 ml sterke koffie of espresso, afgekoeld – evt. 3 el alcoholvrije koffiesiroop met hazelnootsmaak – cacaopoeder, om te bestuiven

Klop het kikkererwtenvocht in een vetvrije kom tot pieken. Dat gaat het makkelijkst met een handmixer en duurt een paar minuten. Voeg dan de suiker toe en mix nog even tot de suiker is opgelost. Klop de mascarpone in een andere kom goed los met de mixer en meng er de helft van het kikkererwtenschuim door met een lepel. Schep er dan snel de rest van het schuim door, om de luchtigheid te behouden. Meng de koffie eventueel met de siroop. Doop 10 lange vingers een voor een in de koffie en leg ze in één laag in de glazen (of in één grote schaal, natuurlijk). Verdeel er de helft van het mascarponemengsel over. Herhaal met de rest van de lange vingers, koffie en mascarpone. Laat de tiramisu het liefst 2 uur opstijven in de koelkast. Bestuif vlak voor het serveren met een laagje cacaopoeder.

Recepten en foto’s: ‘Oh Baby’ van Denise Kortlever (€ 14,99 bij Bol.com).

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.