https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Body 4 yogaposes die kunnen helpen de menstruatiepijn te verlichten

4 yogaposes die kunnen helpen de menstruatiepijn te verlichten

'Doe ze op een nuchtere maag. En vooral: doe ze héél rustig.'

yoga menstruatie
© Cottonbro via Pexels

Je kan in bed kruipen en in foetushouding gaan liggen om de menstruatiekrampen te ondergaan. Of je kan yoga een kans geven! Deze vier yogaposes kunnen volgens hormoonyogadocent Ineke Van Nieuwenhove (@the_ocean_in_me) helpen bij pijnlijke menstruatie. ‘Doe ze op een nuchtere maag, vlak na het opstaan, of laat twee uur tussen een maaltijd en de oefeningen. En vooral: doe ze héél rustig.’

Warm-up

Net zoals bij het sporten is het belangrijk om eerst op te warmen voor je aan de oefeningen begint. Met deze twee technieken kan je alvast aan de slag.

  1. Sta recht. Adem diep in door de neus, rek je uit, strek je armen hoog boven je hoofd. Rek, rek, rek, en nog een beetje! Adem uit door de mond met een ‘poeeeh’ en laat je armen vallen. Herhaal drie keer.
  2. Sta recht. Draai grote cirkels met je heupen, vijf keer rechts, vijf keer links. Dat maakt alles lekker los in je heupen en bekken.

Yogaposes

1. Stretch

Stretch je rug. Sta met de voeten op heupbreedte of zelfs ietsje wijder. Buig voorover tot je in een rechte hoek van negentig graden staat en omarm een stoel/kastje/tafel. Laat je hoofd rusten op een kussentje op een stoel/kast/tafel. Adem diep en rustig in en uit door de neus. Knijp als je longen helemaal leeg zijn je bekkenbodem en buikspieren samen en voel de extra stretch in de rug. Houd even aan en adem dan opnieuw in. Herhaal vijf keer, maar heel rustig.

2. Twist

Zit met gestrekte benen voor je uit. Plaats je linkervoet over je rechter gestrekte been heen. Twist met je romp naar links en houd je gevouwen been vast in de kom van je rechterelleboog. Plaats je linkerhand achter je en duw jezelf op zodat je een mooie rechte rug hebt. Kijk over je linkerschouder. Adem drie keer heel rustig en diep in en uit door de neus. Kom uit de houding en herhaal de twist aan de andere kant.

3. Variant op duif

Zit op je knieën. Strek je linkerbeen naar achteren. Leg je rechterknie voor je in het midden van de mat, tussen je borsten (je rechterbeen ligt gevouwen tussen je borsten). Strek beide armen voorwaarts, terwijl je voorhoofd rust op de mat of op een kussen. Adem heel rustig en diep in en uit door de neus. Adem in, adem uit en ontspan. Herhaal vijf keer. Kom uit de houding en herhaal de duifvariant met je andere been.

4. Liggende stretch

Lig op je rug. Ontspan. Leg je handen op je eierstokken (de lage buik, naast je schaamheuvel). Adem rustig en ontspan zo veel mogelijk. Voel. Stuur er liefde en zachtheid heen. Bedank ze. Je kunt ze eventueel nog heel zacht masseren met je vingertoppen of de bal (het ‘kussentje’ boven je pols) van je handpalm. Blijf zo even liggen. Psst… Wil je hier graag een zachte, extra stretch voor je eierstokken, vouw dan je benen, kruis je enkels en laat je benen openvallen. Adem hier een aantal keren rustig in en uit.

Bron: ‘Period Talk: FAQ over menstruatie’ van Sofie Vanherpe, Lannoo, € 17,99.

Lees ook: