Home Lifestyle Food Weg met dat weggooigedrag: dankzij deze 4 tips gooi jij minder voedsel...

Weg met dat weggooigedrag: dankzij deze 4 tips gooi jij minder voedsel weg

1. Ga niet shoppen met honger.

weggooien
© Neonbrand via Unsplash

Van de 445 kg voedsel die we per persoon per jaar consumeren, gooien we – val niet van je stoel – zo’n 18 à 26 kg in de vuilnisbak (dat is zo’n 42 tot 61 kilo per gezin!). Slecht voor de planeet én zonde van het geld. Hoog tijd voor wat antiweggooitips!

We zouden voornamelijk fruit, groenten en brood weggooien. Dit kost alle Vlaamse huishoudens per jaar 564 miljoen euro (ofte een dikke 200 euro per gezin), terwijl dat gemakkelijk heel wat minder kan zijn. Hier onze tips:

1. Lege maag, volle kar

Ga niet shoppen met honger. Onderzoek heeft aangetoond dat het hongerhormoon ghreline ervoor zorgt dat we minder goed kunnen nadenken en impulsiever kopen. Waarschijnlijk kom je met allerlei lekkers thuis dat je eigenlijk niet echt nodig hebt. Probeer je ook niet te laten verleiden door promoties. Want eerlijk, ga je echt iets doen met drie watermeloenen?

2. Weet wat je weggooit

Schrijf een paar weken op wat er in jouw gezin verspild wordt. Zo weet je meteen waar het schoentje wringt en kan je je koopgedrag en hoeveelheden aanpassen.

3. Kook (net) genoeg

Het heeft gewoon geen enkele zin om een heel pak pasta te koken voor 2 personen, gewoon omdat het zo verpakt is. Dit is een goede maatstaf. (Ben je een grote/kleine eter, pas de portie dan aan, maar hou bij hoeveel je de vorige keer hebt gegeten)

  • 200 g groenten per persoon
  • 150 g vlees/vis p.p.
  • 60 g rijst, granen of peulvruchten p.p.
  • 80 g pasta (als hoofdgerecht) p.p.

4. Planning is alles

Stel menu’s op die zijn afgestemd op de restjes die je nog hebt liggen. Maak een boodschappenlijstje, liefst met een weekmenu, en koop alleen wat je nodig hebt.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.