Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 30: vegan stoofvlees dat smelt in je mond

VeggieChallenge – Dag 30: vegan stoofvlees dat smelt in je mond

Eindigen doen we met een echte klassieker, maar dan the vegan way.

vegan stoofvlees
© lisa wuyts

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Eindigen doen we met een knal! Het recept van de allerlaatste dag is een echte klassieker, maar dan in een plantaardig jasje: vegan stoofvlees. 

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 300 vegan kipstukjes
  • 500 g malse seitan
  • 1 el plantaardige boter
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes look
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 kruidnagel
  • 66 cl donkerbruin bier (bv. Chimay of St. Bernardus)
  • 250 ml water
  • 1/2 el Luikse stroop
  • 2 el marmite
  • 1,5 boterham
  • 2 el scherpe mosterd
  • zwarte peper
  • zout

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven op 150 °C.
  2. Scheur de vegan kipstukjes in kleine stukken (draadjes).
  3. Smelt 1 el boter in een grote ovenbestendige kookpot op matig vuur. Snij de ui grof, voeg toe en stoof tot die glazig is. Hak de look fijn en voeg toe.
  4. Voeg de seitan en kipstukjes toe en verlaag het vuur.
  5. Maak een kruidenboeketje door de laurier en tijm samen te binden met keukentouw. Voeg samen met de kruidnagel toe.
  6. Warm het bier en water op in een koekenpan op hoog vuur en voeg het mengsel kokend toe aan de pot.
  7. Voeg de Luikse stroop en marmite toe en kruid met peper en zout. Roer goed.
  8. Besmeer de boterhammen met een dikke laag mosterd en leg ze op de stoverij met de mosterd naar onder. Zet het deksel op de pot en laat alles vijf minuten sudderen op matig vuur. Haal na vijf minuten het deksel van de pot, roer alles goed door elkaar (de boterham mag uit elkaar vallen, want die zorgt voor de binding) en zet het deksel er weer op.
  9. Zet de kookpot anderhalf à twee uur in de oven. Laat even afkoelen en verwijder het kruidenboeketje voor het opdienen.

Bron: ‘Vegan Klassiekers’ van Lisa en Eva Wuyts

Check hier onze andere VeggieChallenge-recepten.

Lees ook: