Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 23: vegan frikadel met krieken

VeggieChallenge – Dag 23: vegan frikadel met krieken

Een klassieker in een plantaardig jasje!

vegan frikadel
© Lisa Wuyts

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: vegan frikadel met krieken.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

Voor de frikadellen:

  • 1 el zonnebloem- of arachideolie
  • 170 g champignons
  • 115 g rode ui
  • 4 tenen look
  • 85 g gekookte kikkererwten
  • 2,5 tl marmite
  • 2,5 tl tomatenpuree
  • 2 tl mosterd
  • 2,5 tl
  • zout 1,5 tl
  • zwarte peper 1,5 tl
  • gerookt paprikapoeder 1,5 el
  • kerriepoeder
  • 170 ml groentebouillon
  • 315 g tarwegluten
  • 2 el plantaardige boter

Voor de saus:

  • 2 bokalen krieken in eigen vocht, ongezoet (± 740 ml, incl. vocht)
  • een snuifje suiker
  • 2 el maiszetmeel
  • 4 el water

Hoe maak je het?

  1. Verhit 1⁄2 el olie in een pan op matig vuur. Snij de champignons, rode ui en look, en bak ze.
  2. Mix ze met de kikkererwten, marmite, tomatenpuree, mosterd, zout, peper, gerookt paprikapoeder, kerriepoeder en de bouillon tot een gladde massa.
  3. Doe die in een kom en voeg de tarwegluten toe. Kneed tot een elastisch deeg.
  4. Verdeel het deeg in 8 frikadellen en kook die 20 minuten.
  5. Breng de krieken (met vocht) aan de kook in een kleine kookpot. Meng de suiker erdoor.
  6. Meng in een apart potje het maiszetmeel en water. Voeg dat mengsel toe aan de krieken wanneer die koken. Blijf roeren en laat één minuut koken.
  7. Bak de frikadellen bruin in 2 el boter in een pan op matig vuur.

Bron: ‘Vegan Klassiekers’ van Lisa en Eva Wuyts

Check hier onze andere VeggieChallenge-recepten.

Lees ook: