Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 27: pizza met gorgonzola en rode-uienkonfijt

VeggieChallenge – Dag 27: pizza met gorgonzola en rode-uienkonfijt

Het water komt ons in de mond!

pizza met gorgonzola
© JOKE VAN DEN HEUVEL

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Het recept van de dag: pizza met rode-uienkonfijt en gorgonzola.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig voor 2 grote pizza’s?

Voor het pizzadeeg:

 • 250 ml lauwwarm water
 • 8 g verse gist
 • 500 g bloem
 • 1 kl zout
 • 2 el olijfolie

Voor de topping:

 • 4 grote rode uien
 • 4 kl suiker
 • 100 ml water
 • 6 verse vijgen
 • 150 g gorgonzola

Hoe maak je het?

 1. Doe het water en de gist in de mengkom van je keukenrobot (of kneed met je handen). Laat even staan tot er luchtbelletjes verschijnen. Voeg er de bloem, het zout en de olijfolie aan toe en meng tot een glad en homogeen deeg. Rol het deeg tot een bol, dek het af met een schone keukenhanddoek en laat het minstens 90 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 2. Pel de uien en snij ze in ringen. Stoof ze met de suiker en het water zachtjes aan tot je een zoete uienconfituur krijgt.
 3. Rol het deeg na het rijzen uit met wat bloem en leg het op een bakplaat met bakpapier.
 4. Schik er het uienkonfijt op, maar laat de randen vrij. Halveer de vijgen en schik die op de pizza. Leg er wat stukjes gorgonzola tussen.
 5. Bak de pizza zo’n 20 minuten in de oven.

Bron: ‘Alle dagen feest’ van Manon Van Aerschot – € 24,99 – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Check hier onze andere VeggieChallenge-recepten.

Lees ook: