Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Wout Hendrickx

Hallo, comfortfood!

VeggieChallenge – Dag 21: moussaka van zoete aardappel, kikkererwten en courgette

De redactie

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Het recept van de dag: moussaka van zoete aardappel, kikkererwten en courgette.


Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 3 courgettes
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 el olijfolie
  • peper van de molen en grof zeezout


Voor de kikkererwten/tomatensaus:

  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • enkele takjes oregano
  • 250 g kikkererwten in blik, gespoeld en uitgelekt
  • 200 g zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt
  • 4 dl tomatenblokjes uit blik
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 kl komijn
  • 2 el olijfolie
  • peper en grof zeezout


Voor de bechamelsaus:

  • 700 ml halfvolle melk
  • 100 g gemalen kaas
  • snuifje nootmuskaat
  • 40 g bloem
  • 30 g boter
  • peper en zout


Voor de spinaziesalade:

  • 200 g jonge spinazie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout


 

Hoe maak je het?

  1. Snij de courgette overlangs in dunne plakken en gril langs beide kanten in wat olijfolie. Schil de zoete aardappelen en snij eveneens met de mandoline in flinterdunne plakken.
  2. Zet voor kikkererwten/tomatensaus een pan op het vuur bak de ui en de knoflook glazig in wat olie. Lepel de tomatenpuree erbij en roer goed. Voeg kikkererwten, de zongedroogde tomaatjes en de gepelde tomaten toe, samen met het kaneelstokje, de oregano en de komijn. Breng aan de kook en draai het vuur hoger. Zet het deksel op de pot en laat sudderen tot de saus is ingedikt.
  3. Laat voor de bechamelsaus de boter smelten in een steelpannetje. Stort de bloem erbij en roer goed. Giet dan de melk erbij en klop stevig tot je een mooie, dikkere, gladde saus krijgt. Roer de helft van de gemalen kaas eronder.
  4. Verwarm de oven op 180°C. Vet een ovenschaaltje in met olijfolie en schik 1/3 van de courgetteplakjes op de bodem. Leg daarop de helft van de plakjes zoete aardappel en schep de helft van de kikkererwten/tomatensaus erover. Herhaal en eindig met een laagje courgetteplakjes. Giet de bechamelsaus erover en bestrooi met de resterende gemalen kaas. Zet de schotel 35 à 40 minuten in de hete oven tot de zoete aardappel gaar is.
  5. Haal uit de oven en laat zo’n 30 minuten afkoelen voor het serveren. Werk af met enkele takjes oregano.
  6. Meng de witte wijnazijn en olijfolie en hussel de spinazie eronder. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de spinazie bij de moussaka.


Recept: Lot Van Riel

Check hier onze andere VeggieChallenge-recepten.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '