Home Lifestyle Body UITGETEST: 600 calorieën verbranden op 45 minuten met yogirya

UITGETEST: 600 calorieën verbranden op 45 minuten met yogirya

'Na een sessie yogirya - die trouwens maar 45 minuten duurt - ga je zweterig maar zen naar huis.'

Als CrossFitter mis ik soms een momentje van ontspanning na de vaak intense inspanning. Yoga is me dan weer iets te zweverig. Yogirya, een training die de Limburgse Niki Hendrikx bedacht, lijkt op papier een perfecte combinatie van de twee.

Wat is het?

Yogirya komt van de woorden yogi, iemand die yoga beoefent, en girya, wat Russisch is voor kettlebell. Voor degenen die geen ervaring hebben met CrossFit of andere fitnessvormen: een kettlebell is een rond gewicht met een soort handvat op, waarmee veel verschillende oefeningen uitgevoerd kunnen worden. Net als in de naam, wordt in de fitnessvorm het ontspannende van yoga gecombineerd met de high intensity training die CrossFit is. Een training die je sterk én stressvrij maakt, dus.

Waarom moet je het proberen?

Als ‘sterk en stressvrij’ je niet overtuigt, doen de 600 calorieën – minimaal (!) – die een yogirya-training belooft te verbranden dat zeker. En dat in 45 minuten, want langer duurt zo’n work-out niet. Er wordt steeds vaker gezegd dat kort en intensief sporten minstens even goed is als een lange training, een gegeven waar Niki van uitgaat wanneer ze haar les samenstelt. Ain’t nobody got time voor twee uur trainen per dag, toch? Tenzij je Khloé Kardashian heet.

Mijn ervaring

Yogirya is inderdaad een mooie combinatie van CrossFit en yoga. Je begint op je blote voeten op een matje (yoga) maar al snel neem je de kettlebell erbij voor een kettlebell swing en een squat, en moet je naar de grond voor burpees en mountainclimbers (CrossFit). Na een vrij rustige opwarming volgen 5 sets van 4 minuten waarin twee typische CrossFit-oefeningen worden afgewisseld. Je doet 4 minuten lang elke oefening afwisselend 20 seconden en krijgt telkens 10 seconden rust – een Tabata, zoals dat in fitnesstermen genoemd wordt – maar geloof mij: het is vermoeiender dan het klinkt. Afsluiten doe je met yoga en stretching.

Is yogirya vermoeiend? Jazeker. Maar doordat de work-out zo kort is, was het gedaan voor ik echt begon af te zien. Ideaal dus, tenzij je zin hebt in dat afgematte gevoel, dat soms ook wel deugd kan doen. De les is bovendien heel toegankelijk, aangezien er geen oefeningen zijn die echte skills vereisen – wat in CrossFit vaak anders is. Net als bij CrossFit word je opgezweept door de muziek, en in dit geval ook door een erg enthousiaste Niki, die je verschillende variaties op de oefeningen geeft om de work-out naar jouw niveau te zetten. Door het relaxmomentje aan het einde, ga je zweterig maar zen naar huis. Of dat dan met 600 calorieën minder is, durf ik dan weer niet met zekerheid zeggen.

Praktisch

Waar? Body Boutique in Genk (Armand Maclotlaan 3)

Wanneer? Elke week op maandag om 21u, dinsdag om 20u en zaterdag om 11u30

Hoeveel? Voor 1 groepsles per week (ook pilates, yoga, hot yoga…) betaal je vanaf 49 euro per maand. Voor een proefles betaal je 15 euro.

Met de pocket ’43 x mindfulness’ die deze week bij je Flair zit, kan je voor 10 euro p.p. (in plaats van 15 euro) een groepsles in Niki’s Body Boutique volgen.

Je hebt de keuze tussen yogirya, yin yoga, hot yoga, poweryoga of pilates.