Home Lifestyle UITGETEST: 6 sporthorloges om je loopje naar een hoger niveau te tillen

UITGETEST: 6 sporthorloges om je loopje naar een hoger niveau te tillen

Ze helpen je om je doel sneller en makkelijker te bereiken en geven je de nodige motivatie.

sporthorloges

Sporthorloges kunnen je helpen om je doel sneller en makkelijker te bereiken en geven je de nodige motivatie om die loopschoenen weer aan te trekken voor een rondje van een aantal kilometer. Wij hebben 6 bekende exemplaren uitgetest voor jullie.

Eerst en vooral: je moet zeker geen getrainde of fervente loper zijn om een sporthorloge aan te schaffen. Zelfs voor joggingamateurs, zoals ikzelf, is het een handig accessoire voor tijdens je work-out. Door onder andere je hartslag en de snelheid die je haalt te zien, kan je sneller en makkelijker naar een bepaald doel werken. Wil je bijvoorbeeld graag vijf kilometer in een halfuurtje joggen, dan kan een sporthorloge je zeker begeleiden en helpen om dit te bereiken. Dat zorgt natuurlijk voor een goede motivatie, want wie wil niet graag steeds iets sneller of verder lopen dan de vorige keer? Er bestaan natuurlijk verschillende sporthorloges, maar om de keuze misschien iets makkelijker te maken voor jou, heb ik zes bekende exemplaren uitgetest.

Vier verschillende criteria

Ik moet er wel aan toevoegen dat ik een echte technoob ben, ik weet dus bitter weinig over verschillende technische snufjes. Voor een gedetailleerde technische uitleg verwijs ik je dus graag door naar de websites van elk merk. Ik wou vooral weten of de sporthorloges in het algemeen een aanrader zijn, dus ik vergelijk ze op vier verschillende gebieden. Ik keek naar de looks, het gebruiksgemak, het comfort en de accuraatheid.

Omdat er natuurlijk verschillende prijsklassen zijn in dit segment, was het niet evident om ze te vergelijken, want bij het goedkoopste exemplaar heb je bijvoorbeeld geen hartslagmeter en bij een duurder exemplaar hoef je zelfs je smartphone niet mee te nemen tijdens je loopje. Je moet dus zelf de afweging maken wat je precies wil en wat eventueel de doorslag geeft voor jou.

Fitbit Versa 2

De Fitbit is met zijn vierkant display een heel trendy sporthorloge dat je in verschillende kleuren kan kopen. Je kan kiezen uit enorm veel functies – je kan zelfs je slaap- en menstruatiecyclus koppelen – en je bent heel snel weg met al die snufjes. Het horloge voelt ook aangenaam rond je pols. Het enige wat hier wat stoorde, is dat de Fitbit de afgelegde kilometers – zeker in het begin – niet altijd juist weergeeft. Bij de eerste loopjes was het verschil, met soms bijna twee kilometer, enorm groot. Dat komt omdat je met dit sporthorloge zonder je gsm kan gaan lopen, waardoor het de afstand berekent op basis van het aantal stappen dat je zet en dat is minder nauwkeurig als een GPS. Een groot pluspunt is dan weer de batterij die heel lang meegaat. De Fitbit Versa 2 kan je kopen voor € 179.95.

Looks: 9/10

Gebruiksgemak: 9/10

Accuraatheid: 6/10

Comfort: 8/10

Polar Unite

De Polar Unite is een superlicht sporthorloge. Je voelt bijna niet dat je iets rond je pols hebt zitten. Het ziet er ook mooi uit aan je arm. Een nadeel is dat je je smartphone moet meenemen tijdens je loopje om je resultaten te meten. Daardoor is het wel accuraat. Een pluspunt hier is de superhandige lader die je gewoon in je laptop kan schuiven zodat je sporthorloge oplaadt tijdens het werken en je daarna zonder zorgen kan gaan lopen. Het horloge is verder handig in gebruik en heeft tal van toffe functies. Zo kan je bijvoorbeeld zien in welke zone je loopt; volgens je hartslag, leeftijd en gewicht, en kan je dus je snelheid aanpassen zodat je in het groen blijft. De Polar Unite kan je kopen voor € 149.90.

Looks: 8/10

Gebruiksgemak: 8/10

Accuraatheid: 8/10

Comfort: 9/10

Kiprun GPS 500

Je kan geen appels met peren vergelijken, dus het is eigenlijk oneerlijk om de Kiprun tegenover bijvoorbeeld een Fitbit te zetten. Je betaalt dan ook half zoveel voor dit exemplaar. Dit is een basic sporthorloge voor wie louter geïnteresseerd is in zijn/haar snelheid en afstand tijdens het lopen, en al die andere fancy snufjes niet nodig heeft. Het horloge voelt een beetje plasticerig aan, maar het kan wel tegen een stootje. Het heeft vier knoppen, op elk uiteinde eentje, wat het niet altijd makkelijk maakt om te gebruiken. Het is wel heel accuraat en geeft de gelopen afstanden nauwkeurig weer. De Kiprun GPS 500 kan je voor € 80 kopen bij Decathlon.

Looks: 4/10

Gebruiksgemak: 7/10

Accuraatheid: 9/10

Comfort: 7/10

Garmin Venu

De Garmin Venu is de topper onder de sporthorloges. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Je hoeft je smartphone niet mee te nemen tijdens het joggen, maar toch is de accuraatheid top. Je hebt honderd-en-een functies, het zijn er echt ontzettend veel, waarvoor je geen Einstein hoeft te zijn om ze te ontcijferen op het toch wel vrij grote display. Het horloge is bovendien aangenaam om te dragen en de looks zijn basic. Je kan de Garmin Venu kopen voor € 379,99.

Looks: 8/10

Gebruiksgemak: 9/10

Accuraatheid: 10/10

Comfort: 9/10

Samsung Galaxy Watch Active 2

De Samsung Galaxy Watch Active 2 is een sporthorloge, maar het is eigenlijk veel meer dan dat. Daardoor is het misschien niet nodig, als je enkel een tool wil voor het sporten, om zo’n uitgebreid pakket aan te schaffen. Het is een redelijk klein horloge, met dus ook een kleine display, dat redelijk zwaar aanvoelt. De accuraatheid is perfect, en je kan je gsm gerust thuis laten liggen tijdens je loopje. Wat opvalt, is dat je heel wat reclame krijgt en daar heb je tijdens je work-out geen behoefte aan. Je kan de Samsung Galaxy Watch Active 2 kopen voor € 209.

Looks: 7/10

Gebruiksgemak: 7/10

Accuraatheid: 10/10

Comfort: 7/10

Xiaomi Mi Smart Band 5

De unieke looks van de Xiaomi Smart Band 5 hebben een voor- en nadeel. Ze maken dit horloge tegelijkertijd hip, maar helaas is het niet zo handig omdat het display heel klein is. Erdoor scrollen tijdens het lopen, is een hele uitdaging. Het zit wel tof om de pols en neemt weinig ruimte in. De prijs/kwaliteit is geweldig, want voor niet veel geld heb je veel toffe functies. De accuraatheid tijdens het lopen, is helaas niet geweldig. Je moet ook je gsm bijhebben tijdens het sporten. Je kan de Xiaomi Mi Fit Smart Band 5 kopen voor € 39,99.

Looks: 9/10

Gebruiksgemak: 6/10

Accuraatheid: 5/10

Comfort: 8/10

Lees ook: