Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

No more tears for you!

3 manieren om een ui te snijden zonder in tranen uit te barsten

Oké, in tranen uitbarsten is misschien een beetje overdreven, maar een ui snijden tijdens het koken, is nu niet meteen ons favoriete taakje. Daarom gingen wij op zoek naar drie manieren om een ajuin te snijden zonder tranen of branderig gevoel aan je ogen.


Ajuinen komen in heel wat recepten voor, maar soms durven we ze al eens weg te laten. Waarom? Na enkele seconden sta je vaak al met tranen in de ogen, en zeker wanneer je een etentje met vrienden hebt, kan dat al eens vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kan proberen om je tranen tot een minimum te beperken.

Eerst en vooral werk je het best met verse uien in plaats van met een exemplaar dat al twee weken in je voorraadkast ligt. Hoe kan je nu het verschil zien? Kies voor een ui waarbij er nog geen barsten in de schil zijn. Bij een ajuin die al iets ouder is, zie je vaak dat die al iets droger is, waardoor er hier en daar al scheurtjes zijn. Nog iets wat kan helpen, is om een extra scherp mes te gebruiken. Daarnaast helpen ook onderstaande drie methodes om je pak met zakdoekjes dicht te houden.

Methode 1: leg de ui een nachtje in de koelkast


Simpel. Het enige wat je hoeft te doen, is je ajuin gedurende 24 uur in de koelkast leggen. Vervolgens kan je hem pellen en snijden zonder tranen of brandend gevoel aan je ogen. Meestal bewaren we ajuinen niet in de koelkast, dus deze methode is alvast de moeite waard om eens te proberen.

Methode 2: de ajuin snijden onder koud water


Iets minder praktisch dan de vorige optie, maar het werkt wel. Plaats je snijplankje in je gootsteen en laat een zachte straal koud water uit je kraan lopen. Even oppassen dat er geen stukjes ui wegspoelen, maar het is wel een effectieve methode.

Methode 3: je arm onder koud water houden


Lijkt de vorige methode je toch een beetje onhandig? Dan kan je alvast dit gelijkaardig trucje proberen. Voel je dat je ogen beginnen te branden of te tranen terwijl je aan het snijden bent? Spoel je onderarm dan even af onder koud water. Na enkele seconden zou je al verschil moeten merken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '