Home Deco 7 tips om je tulpen langer mooi te houden

7 tips om je tulpen langer mooi te houden

Wist je dat de nabijheid van een fruitmand je tulpen sneller doet afhangen?

tulpen
© Getty

Niets schreeuwt meer lente dan een boeketje fleurige tulpen op tafel. Maar je zou zelf ook willen schreeuwen wanneer je merkt dat ze na drie dagen al halfstok hangen of verschrompelen. Met deze tips behoed je jezelf van die tulpenteleurstelling.

1. Snij de stengels schuin af

Door de stengels in een hoek van 45° graden af te snijden, kunnen de tulpen makkelijker water opnemen. En tulpen houden nu eenmaal heel veel van water.

2. Kies een vaas die hoog genoeg is

Tulpen zijn snel groeiende bloemen. Nadat je ze in een vaas hebt gezet, kunnen ze nog enkele centimeters groeien. Aangezien ze voldoende steun nodig hebben, kies je best een vaas die hoog genoeg is, anders gaan ze al snel hangen.

3. Zet je boeketje eerst een uurtje in de folie of het papier in de vaas

Wanneer je thuiskomt met je boeketje tulpen, laat je de folie of het papier waarin je het kocht best nog even rond de bloemen. Als je de bloemen een uurtje op die manier in een vaas zet, kunnen ze zich in model zetten en worden ze sterker, waardoor ze langer recht zullen staan.

4. Zet ze in een bodem koud water

Tulpen houden van veel water, maar dat betekent niet dat je je vaas volledig moet vullen. Meer nog, je doet er beter aan ze een bodempje koud water van ongeveer anderhalve centimeter te geven. Zo moeten de tulpen hun best doen om het water op te zuigen, waardoor ze sterker worden. Bovendien is te veel water niet goed voor de stengel.

5. Ververs het water regelmatig

Pas op: als je puntje 4 toepast, is puntje 5 wel noodzakelijk! Tulpen drinken veel en snel en het laatste wat je wil is dat ze droog staan. Controleer dus elke dag of ze nog voldoende water hebben en ververs het regelmatig.

6. Kies een plaats zonder direct zonlicht

Tulpen zijn lichtgevoelig, dus je zet hen best niet op een plaats waar de zon recht op valt. Een zonluwe, koele plek is de beste keuze. De verwarming is trouwens evenmin een vriend van je boeket.

7. Zet je fruitmand niet naast je tulpen

Je fleurig boeketje tulpen en je rijkelijk gevulde fruitmand zien er samen dan wel uit als het perfecte lenteplaatje, ze zullen dat niet lang zijn. Fruit verspreidt namelijk ethyleengas, wat ervoor zorgt dat tulpen sneller gaan hangen. Toch maar uit elkaar houden, dus.

Meer flower power:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.