Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

7. Keep the romance alive!

7 gezonde tips om je lichaam volledig babyproof te maken

De redactie

De condooms uit het raam gooien, je pil doorspoelen en klaar? Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 Belgische vrouwen onvoldoende voorbereid aan een zwangerschap begint. Deze 9 gezondheidsregels kan je maar beter nú invoeren!

1. Che-ch-check it out


First things first: maak een afspraak bij je huisdokter of gynaecoloog. Die zal je lichamelijk onderzoeken en een bloedtest afnemen. Waarom dat zo belangrijk is? Je wil echt honderd procent absoluut zonder fout zeker zijn dat je geen soa hebt. Bovendien kan de dokter dan al in je bloed zien of je antistoffen hebt tegen toxoplasmose of het cmv-virus. Dat zijn ziektes waarvan je in normale omstandigheden zelf weinig last hebt, maar die wel heel erg schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje.

Als je geen antistoffen hebt en de ziektes dus nog niet hebt doorgemaakt, moet je op bepaalde dingen letten. Dat kan je al doen zodra je met je pil stopt, want de eerste weken weet je natuurlijk niet of je zwanger bent. Voor je helemaal begint te doemdenken: je dokter kan je alles tot in de puntjes uitleggen en je wijzen op eventuele risico’s. Aarzel ook niet om hem of haar ál je vragen te stellen. Ja, echt: ál je vragen.

2. Slikken maar!


Voor alle duidelijkheid: we hebben het over foliumzuur. Nog nooit van gehoord? Het is nochtans een héél belangrijke stof. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar één pilletje per dag kan heel veel betekenen voor dat toekomstige nieuwe leven in je buik. Blijkbaar

neemt amper de helft van de Belgische vrouwen speciale voedingssupplementen als ze zwanger willen worden. Dat zijn er veel te weinig, zeker als je weet dat je door foliumzuur te slikken het risico op ernstige aandoeningen als een open ruggetje of open schedel aanzienlijk kan verlagen.

Foliumzuur is bovendien ook belangrijk voor de aanmaak van gezonde bloedcellen en zorgt ervoor dat je ijzer beter opneemt. 0,4 mg zou al genoeg zijn om je kindje en jezelf als zwangere vrouw een goede start te geven... een kleine moeite, toch? Goed om te weten: ook al eet je heel gezond en gevarieerd, het is onmogelijk om via je dagelijkse voeding voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Let wel op met alle andere vitamines of medicijnen die je binnenkrijgt. Je kan maar beter enkel preparaten slikken die speciaal bedoeld zijn voor vrouwen met een kinderwens. Twijfel je over een medicijn? Check altijd de bijsluiter of vraag raad aan je dokter! En nu we het toch over doktersbezoeken hebben: moet je een röntgenfoto laten nemen of een tand laten trekken, vermeld dan even dat je zwanger zou kunnen zijn.

3. Eet gezond


Gezond eten is altijd belangrijk, maar nu meer dan ooit. Onder- of overgewicht zijn nefast om zwanger te geraken én om je zwangerschap goed door te komen. Met een evenwichtig voedingspatroon hou je je BMI gezond – tussen de 18,5 en 24,9 – en laat je je lichaam op de ideale manier aan kinderen beginnen. Crashdiëten zijn absoluut uit den boze, want dan onthoud je je lichaam de nodige voedingsstoffen. Sla daarom nooit een maaltijd over! Let erop dat je zeker genoeg complexe koolhydraten binnenkrijgt – en dan hebben we het dus niet over de ongezonde snelle variant die je in koekjes of witbrood vindt – en hou ook je proteïne-inname op peil.

Volkorenproducten, vis, noten, zaden, eieren... moeten standaard op je boodschappenlijstje staan, net als voldoende groenten en fruit natuurlijk. Het is niet de bedoeling dat je vetvrij gaat eten, want gezonde vetten zijn niet alleen essentieel voor jou, maar ook voor de hersentjes en het zenuwstelsel van je toekomstige baby. Ga ook liever voor vers dan voor kant-en-klare maaltijden en vermijd te veel vet vlees. Het is niet het moment om sloten koffie of zwarte thee vol cafeïne naar binnen te gieten, en ook lightdrankjes met aspartaam kan je beter vermijden. Die zouden immers je eisprong afremmen, en dat wil je nu net níét. Ga liever voor water, zo’n 1,5 liter per dag. Ben je vegetariër? Je hoeft je niks aan te trekken van goedbedoelde bezorgde vragen of je wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je gevarieerd vegetarisch eet, is dat geen enkel probleem.

4 Keep it fit


Een avondje met vriendinnen, een lange dag op het werk, nood aan qualitytime met je lief, een Netflixmarathon... alle excuses zijn goed om dat broodnodige sporten toch nog een dagje – of twee, drie, vier – uit te stellen. En toch is het zó belangrijk! Niet alleen helpt het je om een gezond gewicht te behouden, je brengt je lichaam ook in topvorm. En ja, met een lichaam in topvorm raak je makkelijker zwanger.

Joggen, fietsen en zwemmen zijn ideale sporten als je fit wil worden, ook omdat je ze in je eigen tempo kan uitvoeren. Ga niet over je grenzen, maar zorg dat je er ook plezier aan beleeft. Als je het gewoon bent om te sporten, kan je trouwens ook tijdens je zwangerschap rustig voortdoen. Denk wel twee keer na voor je aan het voetballen, boksen of paardrijden gaat, want dat kan gevaarlijk zijn voor je baby. En vergeet niet: bevallen is topsport, dus je kan er maar beter voor trainen. Het is bewezen dat vrouwen die in goede conditie zijn, vaak een makkelijkere bevalling hebben en sneller herstellen nadien. Ook mooi meegenomen, toch?

5. Weg met stress


Klaar voor die zwangerschap! Zo zalig zen... dat zijn wij uiteraard elke dag. Ha, who are we kidding? Tuurlijk kriebelt de stress ook bij ons soms tot in de toppen van onze tenen. Het werk, het lief, de vriendinnen, de familie, het huishouden: soms lijken er gewoon niet genoeg uren in een dag om je ellenlange to-dolijstje tot het laatste regeltje te kunnen afwerken. Toch is het een goed idee om je stresslevels te beperken. Jij zal je er beter bij voelen, je lichaam is je eeuwig dankbaar en je toekomstige kindje ook. Om even technisch te worden: als je veel stress hebt, maakt je lichaam meer cortisol aan. Dat zorgt er niet alleen voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt, maar heeft ook een negatieve invloed op je eicelproductie. Als je zwanger bent, kan het een invloed hebben op de ontwikkeling van je baby, die bij de geboorte een lager gewichtje kan hebben. Voor niks goed dus, al dat gepieker en gestress! Bouw daarom op tijd en stond wat me-time in. Ga winkelen, wellnessen of wandelen, hou een Netflixmarathon of kruip heerlijk vroeg in bed.

6. Ga voor miss Proper


Niemand zal je ooit op rouwrandjes onder je nagels betrappen, hell no! Maar was je handen nu nog maar eens extra grondig. Zeker als uit je bloedtest is gebleken dat je nog niet immuun bent voor toxoplasmose en cmv, is handhygiëne oh zo belangrijk. Cmv wordt vooral doorgegeven door baby’s, peuters en kleuters, en wel via hun speeksel en uitwerpselen. Was daarom altijd heel goed je handen na het verschonen van luiers en let op voor al te natte zoentjes. Wat toxoplasmose betreft, moet je de schuldige op je schoot zoeken. Juist, die pluizenbol van een kat. Wees gerust, je hoeft je persoonlijke tijger niet meteen buiten te gooien. Je handen wassen na het schoonmaken van de kattenbak is wél een must. Net zoals na het tuinieren, want je weet niet welke viervoeters je tuin als openbaar toilet uitkiezen. Toxoplasmose is trouwens ook de reden dat je moet opletten met niet goed gewassen groenten en fruit, rauw of niet goed doorbakken vlees en ongepasteuriseerde melk. Sowieso hou je je keuken het best zo net mogelijk: gebruik verschillende messen en snijplanken voor vlees en groenten, bewaar restjes koud genoeg en ontdooi ingevroren eten in de koelkast of microgolf. Oh, en smakelijk!

7. Keep the romance alive


Essentieel om zwanger te geraken: seks natuurlijk! Als je al een tijdje aan het proberen bent en je nog geen plusje op de test zag verschijnen, kan dat gaan wegen op je relatie. Wees lief voor elkaar en zoek geen zondebok. En vooral: blijf seks hebben! Als je alleen maar vrijt op vruchtbare dagen, is de fun er gauw af. Bovendien is het erg belangrijk om regelmatig seks te hebben, want het houdt je cyclus regelmatiger. Mannen kunnen hun zaad maar beter niet té lang ophouden, want dan gaat de kwaliteit achteruit. Te vaak is echter ook niet goed, want dat komt het zaad ook niet ten goede. Ideale timing? Om de dag, zodat je vent de tijd krijgt om topsperma op te bouwen. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om eens een keertje meer te vrijen als je zin hebt. De klassieke missionarishouding, lepeltje-lepeltje vrijen én op z’n hondjes zijn trouwens goede ik-wil-graag-snel-zwanger-wordenstandjes, omdat je lief dan diep kan gaan en zijn zaad al bijna is waar het écht moet zijn. Oh, en als jij je na het vrijen stilletjes houdt om het sperma netjes op z’n plaats te houden: het zou een fabeltje zijn dat dat kan helpen om zwanger te worden. Just sayin’!

Lees ook: 


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '