Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jamie Neirynck Photography

CHRISTMAS IS COMING: 12 gouden tips voor de perfecte feesttafel

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Kerst, dat is eten, drinken en lachen. Maar ook cadeautjes kopen, recepten verzinnen én familie ontvangen. Pfoe! Katrien Sterckx van Table in a Box was zo lief ons haar 12 gouden tips te verklappen voor een gegarandeerd prachtige feesttafel én een stressloze avond.

1. Het plan


First things first. Voor je aan het decoreren slaat, is het belangrijk enkele vragen te beantwoorden. Wie nodig je uit? Wat voor avond wil je dat het wordt? Ga je voor casual of chique? Kies je een thema of kijk je wat je nog in de kast hebt liggen? Wat ga je koken (of afhalen)? Ga je potten of schotels op tafel zetten? Deze keuzes bepalen welke soort decoratie het beste past.

2. De kleur(en)


De keuze van je servies en tafellinnen bepaalt alles. Kies voor één basiskleur en maximaal twee accentkleuren. De basiskleur is meestal neutraal (wit, ecru, taupe), accentkleuren kunnen zowel harmonieus als contrasterend zijn.

Wat het linnen betreft heb je vier opties: een tafellaken, een tafelloper, placemats of een lege tafel. ‘Gebruik enkel een tafelloper bij een even aantal gasten, anders zit je met een lege plek’, raadt Katrien Sterckx van Table in a Box aan. ‘Placemats zijn dan weer enkel aan te raden wanneer de tafel breed genoeg is. Anders raken ze elkaar en lijkt het een tafelloper.’

3. De vorm


Zorg ervoor dat in je decoratie steeds dezelfde vormen terugkeren. Zo krijg je een harmonieus geheel. Werk je met ronde eucalyptusblaadjes, zorg dan dat je theelichtjes ook cilindervormig zijn, dat er ronde vormen terugkomen in het motief van de servetten, de glazen bolvormig zijn, ...

Het is echter niet zo dat wanneer je vierkante borden hebt alles vierkant moet zijn. ‘Harde lijnen worden snel te veel. Een vierkant bord op een ronde placemat kan bijvoorbeeld heel mooi zijn en maakt het geheel zachter’, klinkt het.

4. De hoogte


Lange kaarsen of opvallende bloemstukken zijn mooi, maar ze mogen nooit in het gezichtsveld staan van de gasten. De gasten moeten elkaar ten allen tijde kunnen zien. Hou je decoratie dus laag.

Wil je toch een hoog stuk gebruiken? Zet het dan aan de rand van de tafel. ‘Of gebruik een tafelklem, zo versier je je tafel boven het gezichtsveld’, aldus Katrien.

5. Puur natuur


Een loper van mos, eucalyptus, klimop of een rij vaasjes met veldbloemen, ... Wat is er mooier dan natuurlijke materialen? Ze hoeven lang niet vers te zijn. Ook gedroogde bloemen, grassen en mos kan decoratief zijn. Bovendien zijn gedroogde materialen herbruikbaar.

‘Start bij de aankleding van de tafel altijd met het groen en ga dan pas met de glazen, het servies en het bestek aan de slag. Anders zitten die in de weg tijdens het decoreren’, adviseert Katrien.

6. Let there be light


De dinerkaars is terug van weg geweest! De lange, smalle kaarsen zorgen voor een verfijnde look en wat meer variatie in de hoogte van je tafeldecoratie.

Shoppen is volgens Katrien niet nodig. ‘Kijk wat je in je kast hebt staan en combineer met een leuk servet of natuurlijke materialen voor een frisse look.’

7. Het servies


Hoe meer borden je op tafel zet bij de start van de maaltijd, hoe indrukwekkender die er zal uitzien. ‘De borden op tafel zetten vóór het eten wordt geserveerd, is geen must maar het kleedt je tafel wel meteen aan’, tipt Katrien.

Kies je voor een sharing concept? Zet dan grote houtschijven in verschillende formaten op tafel en plaats je decoratie errond. Wanneer de potten op de schijven komen te staan, hoef je geen kaarsen of bloemen te verschuiven.

8. Het bestek


Heb je geen verschillende formaten messen en vorken voor het voor- en hoofdgerecht? Leg dan je voorgerechtbestek iets hoger dan het bestek voor het hoofdgerecht om ze optisch in lengte te doen verschillen.

‘Zijn er te veel gangen en heb je niet genoeg plaats voor het bestek? Leg de vorken, messen en lepels in kwestie dan pas op tafel wanneer het eten klaar is’, raadt Katrien aan.

9. Het glaswerk


Indien je wit en rood serveert, zet je twee wijnglazen op tafel. Voor water opteer je best voor een klein, laag glas dat je uiterst rechts plaatst. ‘Volgens de etiquette moet je waterglas links staan, maar dat vind ik bijzonder onpraktisch’, lacht Katrien.

Indien er champagne wordt gedronken, plaats je volgens Katrien het champagneglas best uiterst links in het rijtje van glazen, bijna centraal boven je bord dus.

10. Het servet


Het stoffen servet is aan een opmars bezig. Het is niet alleen duurzamer, maar oogt ook chiquer dan een papieren servet. In plaats van het klassiek te vouwen, kan je het servet gebruiken als pochet voor de menukaart (zie afbeelding bovenaan het artikel) of losjes op je bord knopen.

11. Het menu en de naamkaartjes


In de winter kan een kaneelstokje of een dennenappel leuk zijn om naamkaartjes in vast te steken. ‘Al hoeft een naamkaartje niet per se een stuk papier te zijn’, weet Katrien. Think out of the box en ga aan de slag met natuurlijke materialen, zoals houtschijfjes, keien, blaadjes, ... ‘Pinterest helpt je hierbij een heel eind op weg!’, dixit Katrien.

Een menukaart is vaak gereserveerd voor formele diners, maar het is wel fijn om de gasten al een idee te geven van wat er komen zal. De ideale manier om hen het water reeds in de mond te doen lopen.

12. De centerpiece


‘Klinkt oubollig, is het niet!’, drukt Katrien ons op het hart. Een centerpiece maakt volgens de vrouw achter Table in a Box je tafel af. ‘Het hoeft niet altijd een chique bloemstuk te zijn – met een leuke schaal, wat mos, kaarsjes of kleine vaasjes & bloemen kom je al een heel eind. Maar maak het niet te hoog zodat je elkaar nog in de ogen kunt kijken’, waarschuwt ze.

***

SOS? Table in a box to the rescue!


Kan je wel wat hulp gebruiken? Dan is Table in a Box – ook wel de Hello Fresh van de tafeldecoratie genoemd – helemaal iets voor jou.

Katrien Sterckx zorgt voor een kant-en-klare box gevuld met de juiste tools zodat jij je kostbare tijd als gastvrouw kan besteden aan andere prioriteiten. ‘Ons doel is dat jij op het einde van de avond gelukzalig in je zetel zakt met een laatste glas wijn en terugkijkt op een succesvolle avond waar over alles werd nagedacht’, vertelt Katrien.

Katrien Sterckx, founder van Table in a Box.


Naast tafeldecoratie zoals kaarsen, kaarshouders, groen, servetten, ... bevat elke doos ook een Spotify-playlist met sfeermuziek die perfect bij het thema past. Ook aan recepten werd gedacht. ‘Op onze blog ontdek je menu’s die je grotendeels vooraf kan klaarmaken. Zo kan de gastvrouw zich volledig relaxed focussen op de warme ontvangst van haar gasten’, aldus Katrien.

Hieronder vind je de drie splinternieuwe kerstboxen in de thema’s Swedish Winter, Botanical Brass en Merry Moose.

Swedish Winter


Strakke elementen in balans met natuurlijke details maken deze collectie ideaal voor een modern interieur met veel wit. Scandinavische robuuste kaarshouders in betonlook voeren de hoofdtoon en worden gebalanceerd met subtiele, fijne natuurlijke materialen bedekt met een waslaagje in wit en olijfgroen.

Swedish Winter


€ 65 voor 4 personen, € 99 voor 6 à 8 personen. Bestel hier.

Botanical Brass


De combo van messing kaarshouders en natuurlijke elementen zorgt voor een tijdloze, luxueuze look. Mos, dennenappels en kaneel vormen de ideale basis met als finishing touch een leuk groen servetje.

Botanical Brass


€ 62 voor 4 personen, € 107 voor 6 personen. Bestel hier.

Merry Moose


Warm en gezellig samenzijn, dat is wat je van Merry Moose mag verwachten. In enkele minuten tover jij je eettafel om in winterse stijl met zachte bontjes en 6 soorten natuurlijke materialen. De gouden theelichten maken het geheel af.

Merry Moose


€ 170 voor 6 personen. Bestel hier.

[td_smart_list_end]

Nog meer kerstpret:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '