Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Het is makkelijker dan je denkt!

GO GREEN: 5 tips en tricks om nu een duurzame levensstijl aan te leren (én aan te houden)

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

De maand mei staat op Flair helemaal in het teken van het milieu en duurzaamheid. Maar een duurzame levensstijl, hoe begin je daar eigenlijk aan? Deze toegankelijke tips kunnen je helpen!

Maak kennis met een ecologische levensstijl

Zint eer ge begint. In het wilde weg beginnen, is nooit een goed idee. Maar het feit dat je dit artikel leest, is wel al een eerste stap in de goede richting! Je bent bereid om een duurzame levensstijl aan te leren en daar moet je iets voor over hebben. Wil je het meteen goed doen? Dan zijn er een aantal handige tools die je daarbij kunnen helpen. Wij zetten ze speciaal voor jou op een rijtje.

  • Lees boeken! En neen, dat moeten heus geen theoretische hoogvliegers zijn, wel toffe exemplaren die je zin geven om er meteen in te vliegen. Onze favorieten? ‘Doe het zelf!‘ van Anne Drake en ‘Het Zero waste project‘ van het groene duo Nicky Kroon en Jessie Kroon.
  • Luister naar interessante podcasts. Podcasts zijn hipper dan ooit tevoren en zijn niet alleen ontspannend, maar ook leerrijk. Leg je in je tuinzetel of zet je hoofdtelefoon op tijdens het koken en luister naar inspirerende duurzame tips van experts en ervaringsdeskundigen. Wedden dat je er sowieso meteen zelf aan wil beginnen? Welke podcasts je zeker aan je playlist moet toevoegen? ‘Green Dreamer‘ en ‘Sustainababble‘.
  • Als er één ding is dat je met de nakende waarheid confronteert, dan is het wel een doodeerlijke documentaire. En geloof het of niet, maar die documentaires zijn al lang niet saai en schools meer. Integendeel, Netflix staat bomvol interessante documentaires die je doen inzien dat er wel degelijk werk aan de winkel is en dat jouw kleine steentje daarbij kan helpen.

Leer organiseren

Organiseren, het is niet voor iedereen weggelegd. Toch is het de eerste stap richting een ecologischere levensstijl. Geen idee hoe je eraan moet beginnen? Werk kamer per kamer. Ga dus niet van de badkamer naar de veranda om daarna in de slaapkamer en terug in de veranda te werken. Controleer wat je nog nodig hebt en wat je eventueel een tweede leven kan geven. Kan je die oude handdoekjes niet gebruiken om je auto of fiets te wassen? Deponeer ze dan in de kringloopwinkel. Is je huis weer helemaal georganiseerd? Dan is het nu het ideale moment om samen met je gezinsleden of huisgenoten afspraken te maken over welke producten jullie nog in huis willen halen en om eventueel een afvalsysteem op poten te zetten. Hang etiketten boven de vuilnisbakken of geef ze een coole look zodat het sorteren iets toffer wordt en maak er een sport van om op zoek te gaan naar biologisch afbreekbare verpakkingen of plasticvrije producten.

Go local

Volledig plasticvrij shoppen is anno 2022 mogelijk, maar vraagt héél veel tijd en opzoekingswerk. En zoals we eerder al aanhaalden, is het heus niet de bedoeling om meteen all the way te gaan. Duurzaam shoppen is moeilijk, maar niet onmogelijk. De gouden regel? Winkel zo lokaal mogelijk. Je steunt er niet alleen de lokale middenstand mee, maar maakt je voetafdruk ook meteen een pak kleiner. Je tomaatjes, aardbeien en sla moeten geen ellenlange weg afleggen voor ze op je bord belanden en hebben dus ook een minder grote negatieve impact op ons milieu. PS vergeet ook zeker niet je eigen boodschappentas mee te nemen naar de boerderij of kruidenierswinkel!

Geen idee hoe je eraan moet beginnen? Er zijn al heel wat initiatieven die je met veel plezier willen helpen. Denk maar aan Foodbag. Zij leveren biologische en lokale ingrediënten aan huis waarmee je in de keuken zelf aan de slag kan gaan. Je leert nieuwe producten én lekkere gerechtjes kennen en het is 100 % lokaal.

Ga zelf aan de slag

Niets zo leuk als zelf je handen uit de mouwen te steken! Ben je klaar voor de volgende stap in je duurzame levensstijl? Leer dan zelf ecologische spulletjes in elkaar flansen. Maak zelf kadertjes, waardeer die oude salontafeltje van oma op, zaai je eigen groenten en fruit, start een ecologisch blog en maak je eigen zerowasteproducten. Hoe creatiever en toffer, hoe langer je het zal volhouden! Maar weinig inspiratie om zelf aan de slag te gaan? Wij geven je een duwtje in de rug!

  • Maak je eigen kuisproducten. Welke basisingrediënten je daarvoor nodig hebt? Water, citroenen, baking soda, azijn, etherische olie en bruine (of neutrale vloeibare) zeep. Zo maak je je eigen antikalkmiddel met enkel azijn, water en een paar druppels etherische olie. Zelf ruitenreiniger maken, doe je dan weer met warm water, een scheutje azijn, een eetlepel vloeibare zeep en een paar druppels etherische olie.
  • Vul zelf je beautyproducten aan. Dat kan je doen door op zoek te gaan naar duurzame webshops of door zelf je producten te maken. Wist je dat je met een beetje cacaopoeder een mooie oogschaduw kan maken en dat je voor een aangenaam havermoutmasker alleen een beetje havermout, melk, honing en water nodig hebt?
  • Ga aan het knutselen! Zelf een mooie fotokader knutselen is helemaal niet zo moeilijk en ook je eigen kaarsen maken is een koud kunstje!

Maak de eco-switch

Je bent er bijna! Een van de laatste stappen naar een duurzamer leven, is ook effectief overstappen naar een ecologischere levensstijl. Dat doe je niet alleen door je vrienden en familie op het hart te drukken dat ze voor jou geen verjaardagscadeautjes meer moeten inpakken en dat je bent overgestapt naar een vegetarisch eetpatroon, maar ook door een aantal gewoontes onder handen te nemen. De laatste loodjes wegen nu eenmaal het zwaarst! Aan welke gewoontes jij sowieso nog moet werken?

  • Schakel over naar een duurzamere zoekmachine. Laat Google achterwege en voer vanaf nu je zoekopdrachten in Ecosia! Voor elke zoekopdracht die jij uitvoert, planten zij een boom voor jou!
  • Kan je het niet laten om verre reizen te maken? Daar is absoluut niets mis mee, maar denk er dan eens over na om je CO2-uitstoot te compenseren met het planten van bomen. Ook wanneer je bij Zalando een pakketje bestelt, kan je een heel klein bedrag betalen om de uitstoot van je pakje te compenseren.
  • Schakel over naar een zo groen mogelijke energieleverancier.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '