Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Je kan de app vanaf vandaag downloaden.

Telenet censureert seksueel getinte foto’s met een ‘digitaal condoom’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Sexten: één op de drie Belgen heeft het al eens gedaan. Toch loop het soms fout af en komt een naaktfoto in de verkeerde handen terecht, met alle gevolgen van dien. Om te vermijden dat je (naakt)foto op het wereldwijd web wordt verspreid, lanceert Telenet een app die je foto’s beveiligt.


Toegegeven, sexten is spannend, maar 22% van de Belgen geeft toch aan dat ze het op een veiligere en meer betrouwbare manier willen doen. We weten alleen niet welke maatregelen we zouden kunnen treffen om onszelf beter te beschermen en tóch nog pikante foto’s te versturen. Daarom raadpleegde Telenet de expertise van Child Focus om .comdom te creëren, een app die het ongewenst verspreiden van je foto’s wil verhelpen.

114 dossiers


Bij offline seksualiteit is het simpel: gebruik een condoom, en je doet het veiliger. Maar hoe kan je nu precies veiliger sexten? .comdom gebruiken als digitaal alternatief voor het offline condoom! Hoe de app nu precies werkt? Je neemt een foto, en de app helpt je met het toevoegen van een filter die de gegevens van de ontvanger (naam, gsm-nummer, …) gebruikt als watermerk. Die filter kan zelfs door de ervaren Photoshop-gebruiker niet zomaar verwijderd worden, of in ieder geval toch niet zonder de naaktfoto onherkenbaar te maken.

© Telenet

Allemaal goed en wel, maar is dat niet een beetje overdreven? Volgens Child Focus niet: ‘Sexting is in wezen een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Het wordt pas problematisch als deze beelden ongewenst gedeeld worden met derden, en dat gebeurt jammer genoeg te vaak. In 2018 openden we bij Child Focus maar liefst 114 dossiers rond misgelopen sexting, en dat zijn dan nog enkel de zaken die tot bij ons komen. Zeker voor jongeren kan het enorme gevolgen hebben wanneer hun reputatie zodanig beschadigd wordt door iemand die ze vertrouwden. Daarom zetten we heel hard in op bewustmaking, opvoeding, communicatie en open gesprek met jongeren.’

We moeten ervoor zorgen dat beelden die in vertrouwen gedeeld worden niet verder verspreid raken.


Volgens Child Focus is het trouwens belangrijk om niet alleen het slachtoffer, maar ook diegene die de foto’s verspreidt te waarschuwen én beschermen. ‘Seksueel getinte foto’s van minderjarigen maken, verspreiden of doorsturen zonder hun toestemming is niet alleen een inbreuk op de strafwet. Ook het recht op privacy en het recht op afbeelding kunnen daardoor worden geschonden. Het is dus bijzonder belangrijk dat jongeren en volwassenen bewust worden gemaakt dat je geen intieme beelden van anderen mag verspreiden als zij daarvoor geen toestemming hebben gegeven.’

https://www.instagram.com/p/B5SFklbDHAc/

.comdom is vanaf vandaag beschikbaar. De app is gratis en je kan ‘m via deze link op je smartphone installeren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '