Home Lifestyle Scandinavisch snoozen: 10 tips om er een heerlijke winter van te maken

Scandinavisch snoozen: 10 tips om er een heerlijke winter van te maken

Gezellig het najaar in!

Scandinavische winter
© Shutterstock

Waar weten ze beter hoe je er een héérlijke winter van kunt maken dan in Scandinavië? Het is er tijdens de koude maanden maar een paar uurtjes per dag licht, maar daar laten ze zich niet door kisten. Omarm hun lifestyle met hygge, lagom en lykke.

Wat is wat: hygge, lagom en lykke?

  • Hygge is een Deens woord dat een speciaal moment of gevoel omschrijft. Of je nu alleen thuis bent of uit met vrienden, het gaat om het gevoel van gezelligheid en warmte. Hygge moet je voelen. Het vraagt je om in het moment te zijn, het te erkennen en er keihard van te genieten.
  • Lagom is een Zweeds woord dat ‘precies de juiste hoeveelheid’ betekent. De kunst van leven met mate, waarbij duurzaamheid heel belangrijk is. Ontzeg jezelf die croissant niet, maar eet er geen vier op één dag. Wees zelfverzekerd, maar geen opschepper. Declutter je huis en koop alleen wat je echt nodig hebt.
  • Lykke is een Deens woord dat letterlijk ‘geluk’ betekent. Geluk betekent voor de Denen niet veel geld hebben, maar de kleine dagelijkse dingen die het leven makkelijker maken. Lykke heeft alles te maken met hoe we onze kostbare tijd invullen, hoe we met onze buren omgaan, eten maken.

10 tips uit het hoge Noorden

1. Kinderen zijn hygge-experts. Ze kijken met verwondering naar de wereld en leven in het hier en nu. Lees een verhaaltje voor je dochter/neefje en duik samen in een fantasiewereld.

2. Denk niet: ik ga snel koken, eten, opruimen… dan kunnen we daarna gezellig hyggelen. Maak van die alledaagse taken een hygge-moment. Kook gezellig samen met je lief, trek een flesje wijn open of laat je kinderen helpen in de keuken.

3. Zet je smartphone wat vaker uit. Leg hem na een lange werkdag weg.

4. Reserveer een deel van je interieur voor groen. Een groepje planten bij elkaar werkt beter dan verspreid. Ze geven zuurstof en leven aan je huis.

5. Brand eens een kaarsje (of tien). In geen enkel land in de EU worden zoveel kaarsen gebruikt als in Denemarken.

6. Creëer een hoekje in je interieur waar je helemaal kunt ontspannen: een leuke stoel, een heleboel kussens, een stapel boeken en een lichtjesslinger scheppen de juiste sfeer.

7. Recycle! Pallets kunnen een bankje worden, wijnkistjes worden boekenkasten en die oude stoel krijgt een make-over met een likje verf.

8. Breng altijd een souvenir mee van vakantie, het herinnert je aan die geweldige momenten. Kies voor een functioneel souvenir zoals bijvoorbeeld een pastamachine uit Sicilië, of gewoon een leuk hebbedingetje zoals een hoelameisje uit Hawaii.

9. Een mix van oud en nieuw brengt je interieur in evenwicht: leg op die gloednieuwe bank bijvoorbeeld een kussen van je oma of kies voor hypermoderne vaasjes op die vintage kast.

10. Maak geregeld tijd voor een fikamomentFika betekent een koffie- en snackmoment, en dan bedoelen we niet naar de koffieautomaat hollen en terug. Neem je tijd, ga even zitten om bij te praten of wat me-time.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.