Home Lifestyle WEEKENDTIP: maak onze rivieren proper tijdens de River Cleanup in Antwerpen (of...

WEEKENDTIP: maak onze rivieren proper tijdens de River Cleanup in Antwerpen (of in jouw buurt)

Ook in Gent, Leuven en Brussel kan je dit weekend de handen uit de mouwen steken!

River cleanup
© Pexels

Dat onze rivieren overspoeld worden door afval is al lang geen geheim meer. Erger zelfs: elk jaar komt er 8 miljard kilogram (!) afval in onze oceanen terecht, waarvan 80 % uit rivieren komt. Slik! Daarom sporen we iedereen aan om dit weekend deel te nemen aan de River Cleanup en de Schelde, de Maas en hun zijrivieren proper te maken. Doen hé!

Zaterdag is het weer zover: World Cleanup Day. Om die dag in stijl te vieren, organiseert River Cleanup dit weekend in Gent, Antwerpen, Brussel én Leuven grote opruimacties. Het doel? Onze waterwegen proper maken. Waarom we in godsnaam zouden moeten helpen? Om iedereen (inclusief onszelf) bewust te maken van het feit dat onze aarde en rivieren wel degelijk vervuild zijn en dat er heel veel werk aan de winkel is om onze planeet nog te redden.

Alleen of met je bubbel

Om ons een beetje te motiveren, zochten de organisatoren naar iemand die ons het nodige duwtje in de rug geeft om ook de handen uit de mouwen te steken: Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving en Energie, zal samen met een 400-tal andere vrijwilligers in Antwerpen, de hoofdlocatie, het vuil dat in en rond de Schelde ligt verzamelen. MNM-gezicht Kawtar Ehlalouch gaf gisteren al het goede voorbeeld en viste samen met een ervaren kajakker een heleboel vuil uit de Dijle.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wil je zelf je steentje bijdragen? Deelnemers worden gevraagd zich vooraf te registreren via deze link. Je kan alleen langsgaan of er een tof uitje van maken en heel je bubbel optrommelen. Er wordt natuurlijk wel gevraagd om op 1,5 meter van andere deelnemers te blijven, zodat alles coronaproof kan verlopen. Na afloop van de cleanup keren de deelnemers terug naar de startlocatie, Storkomp op het Eilandje, waar het afval gesorteerd wordt en de vrijwilligers kunnen genieten van een drankje!

Kan je er dit weekend niet bijzijn? Niet getreurd en vooral geen excuus, want ook op 26 en 27 september trekt River Cleanup de taalgrens over en kan je deelnemen aan de opruimactie in Luik of Namen.

De volledige programmatie in Antwerpen:

  • Waar word je verwacht? Aan Stormkop, Droogdokkenweg 4
  • Wanneer gaat de cleanup van start? Om 10u
  • Wanneer moeten we het vuil storten? Tussen 10u30 en 12u

De programmatie in de rest van ons land?

Lees ook: