Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Gewoon Gezond - Karolien Olaerts

RECEPT: kroketjes van bonen en champignons

De redactie

Ze heeft een master in de biomedische wetenschappen, een blog en vooral veel zin in lekker en gezond eten. Karolien Olaerts – die 15 kilo afviel in 3 jaar – schreef een boek, en wij mogen enkele receptjes en exemplaren van haar boek ‘Gewoon Gezond’ weggeven.

Ingrediënten


Voor 12 kroketjes

  • 1 tl olijfolie
  • 250 g champignons, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 blik bonen, uitgelekt en gespoeld
  • 5 half gedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt en grof gehakt
  • 6 el kikkererwtenmeel (of een ander meel)
  • een handvol peterselie
  • 1 tl citroensap
  • 3 el havermout, optioneel
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout
  • rijstolie (of een andere olie, geschikt om te frituren)


De kruidige tomaatdip

  • 2 handenvol peterselie, fijngehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • het sap van 1/4 citroen
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 à 2 el water
  • 1/4 tl komijn
  • 2 dadels
  • enkele druppels Tabasco, naar eigen smaak
  • 1 tomaat
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout


 

Zo gemaakt

  1. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de champignons en de knoflook op een hoog vuur tot deze gaar zijn en eventueel vocht verdampt is.
  2. Schep champignons, bonen, gedroogde tomaten, kikkererwtenmeel, peterselie, citroensap en water in een foodprocessor en kruid met versgemalen peper en grof zeezout. Gebruik een staafmixer als je niet over een foodprocessor beschikt.
  3. Maal alles tot je een min of meer homogeen mengsel hebt. Rol met je handen 12 balletjes van het mengsel. Rol ze in de havermout om ze een mooi jasje te geven (optioneel). Leg de balletjes op een bord en plaats minstens 20 minuten in de koelkast.
  4. Maak intussen het sausje. Hak de peterselie heel fijn in een foodprocessor. Voeg tomatenpuree, citroensap, tahin, water, komijn, dadels en Tabasco toe en maal alle ingredi.nten fijn tot een gladde saus. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de tomaat en snijd deze in kleine blokjes. Schep de tomaat met een lepel door het sausje en breng op smaak met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
  5. Verhit een laag rijstolie in een pan, zo diep dat de balletjes er tot aan hun midden in kunnen drijven. Leg de balletjes voorzichtig in de olie wanneer deze heet is en draai ze na zo’n 2 minuten (wanneer ze goudbruin zijn) om. Laat ook de andere zijde kleuren. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer de kroketjes onmiddellijk met de dip.

Tips


Je kan voor dit recept gebruik maken van witte bonen, kidney bonen, borlottibonen... Heb je geen tijd om de tomatendip te bereiden, serveer de kroketjes dan met ketchup met een verminderd suikergehalte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '