Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

RECEPT: quinoa – zoeteaardappelburger met mierikswortelroom, sjalotjes en bieslook

Jippie, het is vandaag Burger Day en dat betekent maar één ding: hamburgers eten! Omdat het weleens wat anders mag zijn dan die traditionele beef burger met extra veel kaas of kipburger met een portie guacamole, gingen wij op zoek naar verrassende burgerreceptjes. En die vonden we in het boek ‘Groene Burgers’ van Martin Nordin.

Nodig voor 6 burgers:

  • 600 g zoete aardappelen
  • 2 eieren
  • 100 g kikkererwtenmeel
  • 1 tl chilipoeder (mild), bijv. Piment d’Espelette
  • 1 el grove Franse mosterd
  • 1 el walnotenboter of andere notenboter, zie blz. 149
  • het sap van ½ citroen
  • een snuf zout
  • 240 g gekookte quinoa
  • raap- of arachideolie, om in te bakken

Voor de mierikswortel in zure room:

  • 3 el fijn geraspte mierikswortel
  • 3 dl zure room
  • zout

Voor erbij:

  • 6 hamburgerbroodjes
  • boter
  • fijngesneden sjalotjes
  • fijngehakt bieslook


 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C
  2. Leg de zoete aardappels in een ovenschaal en bak ze 45 minuten in het midden van de oven tot ze door en door zacht zijn.
  3. Snijd de aardappels doormidden en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
  4. Klop de eieren licht in een keukenmachine met sikkelmes. Voeg de zoete aardappel, mosterd, notenboter,

    het kikkererwtenmeel, chilipoeder, citroensap en zout toe en gebruik de pulseerstand, zodat alle ingrediënten goed gemengd worden. Doe het mengsel in een kom en voeg de quinoa toe. Roer alles met een lepel goed door elkaar.
  5. Maak van het mengsel met de hand zes ronde burgers, of gebruik een bakring. Leg de burgers op een schaal en dek die af met plasticfolie. Laat ze minstens 1 uur in de koelkast staan, maar liefst langer, zodat ze bij het bakken niet uit elkaar vallen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  7. Meng in een schaal de mierikswortel met de zure room. Breng het mengsel op smaak met zout en zet het weg.
  8. Verhit enkele eetlepels olie in een koekenpan. Bak beide zijden van de burgers enkele minuten op matig

    vuur, tot ze een beetje verkleuren en er aan de buitenkant goed uitzien. Leg ze in een ovenschaal en bak ze nog 5-10 minuten in het midden van de oven.
  9. Bestrijk de broodjes met een beetje boter en bak ze kort in de koekenpan op de beboterde zijde of gril ze in

    de oven.
  10. Leg op elk broodje een burger, schep er mierikswortelroom op en maak af met sjalotjes en bieslook.


 

 

Recept uit: ‘Groene Burgers’ van Martin Nordin. ISBN 978 94 6250 169 0 – € 19,95Forte Culinair.


 

 

WIN: het boek ‘Groene Burgers’ ter ere van Burger Day


Klik hier om kans te maken op het boek ‘Groene Burgers’ van Martin Nordin.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '