Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Plan International

Het aantal genitale verminkingen, gedwongen huwelijken en onveilige abortussen zal volgens Plan International de komende jaren met zo'n 10 % stijgen.

‘Voor meisjes in kwetsbare situaties zijn de indirecte gevolgen van de coronacrisis desastreus’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

13 miljoen, dat is het geschatte aantal éxtra gedwongen kind- en tienerhuwelijken die de komende tien jaar georganiseerd zullen worden. De coronacrisis en bijbehorende lockdowns en quarantaines zorgen in bepaalde landen indirect voor nog meer slachtoffers: jonge meisjes die gedwongen worden tot een huwelijk, onveilige abortus en/of genitale verminking. Jorn Vennekens van Plan International België legt uit waarom de lockdown voor sommige meisjes nooit meer stopt.


Met de nieuwe Girls in crisis’-campagne wil Plan International de kansen van meisjes die door het coronavirus in een nog zwakkere positie terechtkomen vergroten. Concreet wil de ngo met de fondsen die het met de campagne kan inzamelen een antwoord bieden op de gevaren waarmee kwetsbare meisjes nu nog meer dan anders geconfronteerd worden. En dat is nodig, zegt Jorn Vennekens, woordvoerder bij Plan International België. Hij toont met enkele shockerende cijfers aan dat het coronavirus een grote impact kan hebben op de kansen en toekomstperspectieven van jonge meisjes

De cijfers


‘We zijn ons allemaal bewust van de problemen die heersen in ontwikkelingslanden, maar in tijden van crisis wordt daar minder aandacht aan besteed’, aldus Jorn. ‘Daarom proberen wij nu net op de coronacrisis in te spelen. We hopen op die manier te kunnen aankaarten wat de de problemen zijn én welke indirecte gevolgen de coronacrisis kan hebben op de huidige situatie.’ Daarom is het belangrijk om de problemen onder ogen te durven komen en de belangrijkste cijfers te bekijken, want die tonen helaas aan hoe desastreus de gevolgen van de quarantaine, in alle waarschijnlijkheid, zullen zijn.

  • De kans op genitale verminking bij meisjes wordt door de coronacrisis steeds groter. Anno 2020 worden er jaarlijks al zo’n 3 miljoen meisjes verminkt. Door de impact van de pandemie zullen er de komende 10 jaar naar schatting elk jaar zo’n 200.000 gevallen bijkomen.
  • Door de coronacrisis hebben meisjes minder toegang tot contraceptie en veilige abortus. Elk jaar bevallen er in de ontwikkelingsregio’s meer dan 770.000 meisjes die jonger zijn dan 15 jaar. Bij een langdurige lockdown kunnen daar de komende 10 jaar naar schatting zo’n 7 miljoen gevallen bijkomen.
  • Elk jaar worden er wereldwijd zo’n 12 miljoen meisjes die jonger zijn dan 18 jaar uitgehuwd. De economische en financiële gevolgen van de coronacrisis kunnen ertoe leiden dat er elk jaar naar schatting 1,3 miljoen extra gedwongen kind- en tienerhuwelijken georganiseerd zullen worden.

Gedwongen huwelijken en genitale verminking


De toename van het aantal genitale verminkingen is volgens Jorn Vennekens grotendeels te wijten aan de sluiting van de scholen. ‘Omdat de scholen nu gesloten zijn, is er veel minder sociale controle. In normale omstandigheden kon de school aan de alarmbel trekken als het meisje in kwestie plots niet meer kwam opdagen, dat is nu niet meer het geval. Ouders geloven trouwens ook dat de meisjes, nu ze niet naar buiten mogen, sneller zullen genezen en beslissen daarom om ze te laten besnijden. Daarnaast zullen meisjes nu sneller verminkt worden omdat ook het aantal kindhuwelijken zal toenemen‘, aldus Jorn. ‘Een meisje dat genitaal verminkt is, is zogezegd rein en daardoor waardevoller om uit te huwelijken.’

Meisjes die zich willen verzetten tegen hun gearrangeerde huwelijk slaan in de meeste gevallen op de vlucht, maar door de lockdown kunnen ze geen kant meer op.


Uit recente rapporten blijkt dat de meeste meisjes tussen de 0 en 15 jaar zijn wanneer ze verminkt worden. Aangezien de genitale verminking een traditie is in bepaalde culturen, is het volgens Jorn bijzonder moeilijk om er verzet tegen aan te tekenen. Hetzelfde geldt voor kind- en tienerhuwelijken, en ook die zullen de komende jaren als gevolg van de coronacrisis toenemen. ‘Niet alleen de traditie, maar ook de financiële situatie van de ouders speelt een belangrijke rol bij gedwongen huwelijken’, legt de persverantwoordelijke uit. ‘De zware economische gevolgen van de coronacrisis kunnen ertoe leiden dat ouders zich jammer genoeg genoodzaakt voelen om hun dochters uit te huwelijken. Zo hebben ze een extra bron van inkomsten en moeten ze een mond minder voeden. Meisjes die zich willen verzetten tegen hun gearrangeerde huwelijk slaan in de meeste gevallen op de vlucht, maar door de lockdown kunnen ze nu geen kant meer op.’

Abortus en contraceptie


En daar stopt de vicieuze cirkel nog lang niet, want meisjes, die al dan niet gedwongen worden om te trouwen, lopen nu meer kans op een tienerzwangerschap. De toevoer van voorbehoedsmiddelen komt in veel regio’s onder druk te staan, en dat is volgens Plan International problematisch. ‘De internationale handel wordt op zijn kop gezet waardoor de toevoer van die voorbehoedsmiddelen in een heleboel landen niet meer zo vanzelfsprekend is. Daarnaast zijn ook de scholen gesloten en het is net daar waar de voorbehoedsmiddelen worden bezorgd en uitgedeeld. Ook valt seksuele voorlichting weg, wat het aantal tienerzwangerschappen verder doet toenemen.’

De zware economische gevolgen van de coronacrisis kunnen ertoe leiden dat ouders zich genoodzaakt voelen om hun dochters uit te huwelijken.


En dat is een groot probleem, want ook de toegang tot veilige abortus valt nu volledig stil. ‘Gezondheidsmedewerkers worden nu vooral ingezet om slachtoffers van het virus te helpen en hebben geen tijd meer om meisjes te begeleiden in het correct nemen van die medicatie of het plegen van een abortus. Dat zorgt er helaas voor dat heel wat meisjes zélf abortus plegen met bijvoorbeeld een bijtend zuur of het inbrengen van een scherp voorwerp, met alle gevolgen van dien.’

Girls in crisis


Daarom is het bijzonder belangrijk om meisjes en hun ouders nu nog meer dan anders te sensibiliseren, en daar hoopt Plan International met de campagne ‘Girls in crisis’ bij te helpen. ‘Onze medewerkers gaan regio per regio op zoek naar de aard van het probleem om zo op de juiste manier te kunnen sensibiliseren en iedereen te informeren. Het is belangrijk om de volledige gemeenschap in te lichten over de nadelen van een kindhuwelijk en de gevaren van genitale verminking en een onveilige abortus. Alleen zo kunnen we de kansen voor meisjes opnieuw vergroten’, aldus Jorn.  

Voor vele meisjes stopt de lockdown nooit meer. De gevolgen van een genitale verminking en/of uithuwelijking dragen ze voor de rest van hun leven mee. Voor ons is de lockdown een tijdelijke spelbederver, voor anderen is het helaas de dagelijkse realiteit. Het is van levensbelang om dat in te zien.

Wil je Plan International helpen bij het uitzenden van (lokale) medewerkers die hulp bieden aan kwetsbare meisjes en dergelijke discriminatie bestrijden? Dan kan je op hun website een meisje helpen. Wist je dat je door € 40 te doneren twee meisjes naar school kan laten gaan?

Dit is waarom hun campagne zo belangrijk is:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '