Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Als je te veel, te vaak of te lang lachgas gebruikt, kan dat blijvende fysieke schade aanrichten.

GEEN LACHERTJE: zo gevaarlijk is de partydrug lachgas

In het struikgewas, op festivalterreinen... Wie goed kijkt, kan kleine slagroompatronen spotten. Het is lachgas, waarmee steeds vaker geëxperimenteerd wordt als partydrug. Maar hoe (on)schuldig is dat grapje echt?

Wat is lachgas?


Het klinkt misschien lollig, maar lachgas is geen lachertje. De stof behoort tot de groep van vluchtige stoffen. Net als soortgenoten lijm, verdunners en ontvlekkers is het een product dat je zonder veel moeite in huis kan halen. Maar laat je niet vangen door de ludieke naam en het feit dat het makkelijk te verkrijgen is. Door zijn chemische aard is het immers een behoorlijk krachtig middeltje. In de medische sector wordt lachgas gebruikt als verdovingsmiddel of pijnstiller. Zo is het een populaire pijnstiller bij bevallingen in het Verenigd Koninkrijk en gebruiken ook tandartsen het soms in hun praktijk. Ook in de voedingsindustrie duikt het gas soms op, met als meest bekende toepassing de gaspatronen voor slagroomspuiten.

Wat zijn de risico’s?


Hoe meer gas je gebruikt, hoe sterker de verdoving. Het is moeilijker om je te concentreren of snel te reageren. Maar niet alleen je reactievermogen wordt vertraagd, ook je tijds- en oriëntatiebesef kan verstoord raken. Daarnaast kan het gas effect hebben op je ademhaling, hartslag en bloeddruk. Veel gebruikers ervaren dat ze slomer worden en moeilijker kunnen bewegen of op hun benen kunnen staan. Bij overmatig gebruik kan je het bewustzijn verliezen of verlammingsverschijnselen krijgen. Nadat je trip is uitgewerkt, voel je je vaak nog uren versuft en kan je een katergevoel met barstende hoofdpijn hebben.

Wat doet het met je lichaam?


Toxicoloog Alexander van Nuijs: ‘Als het gas het bloed en de hersenen binnendringt, legt het daar bepaalde zenuwbanen – die (pijn)prikkels doorgeven – even stil. Op die manier heeft het lachgas een pijnstillende en verdovende werking. De verminderde prikkels zouden ook bijdragen tot het euforisch of hallucinogeen effect. Het gas werkt maar enkele minuten, maar binnen die tijd kan er zuurstoftekort in de hersenen ontstaan. Klachten zijn dan hoofdpijn, duizelingen, verwardheid, misselijkheid en bewusteloosheid. Als lachgas rechtstreeks van een gasfles of patroon ingeademd wordt, kan dat de lippen, mond of longen bevriezen. Via lachgaspatronen kunnen ook steeds meer schadelijke metaaldeeltjes in de longen terechtkomen.’

Het gas werkt maar enkele minuten, maar binnen die tijd kan er zuurstoftekort in de hersenen ontstaan.

Wat zijn de gevolgen op lange termijn?


Als je te veel, te vaak of te lang lachgas gebruikt, kan dat blijvende schade aanrichten voor je lichaam.

  • Neurologische problemen: als de prikkels in je hersenen te vaak verstoord worden, zullen die niet altijd meer goed herstellen. Als je het gas vaak zou gebruiken, loop je het risico dat die barstende hoofdpijn niet meer wegtrekt en dat je geheugen minder goed gaat werken. Ook blijvende tintelingen in je vingers is een veelvoorkomend effect.
  • Gehoorschade: als je verkouden bent en lachgas gebruikt, kan er een enorme druk op je trommelvliezen komen te staan. Die druk kan zo groot worden dat je blijvende gehoorschade oploopt.
  • Vitamine B12-tekort: langdurig gebruik van lachgas kan een tekort aan vitamine B12 veroorzaken. Zo kunnen bloedarmoede en problemen aan het zenuwstelsel ontstaan.

Geen onschuldig grapje


Dat lachgas steeds vaker opduikt als partydrug, heeft alles te maken met het ogenschijnlijk onschuldige tripje dat je ervan krijgt, maar schijn bedriegt. Als je lachgas inademt, raak je in een roes die gelijkaardig is aan die van alcohol. Je krijgt een uitgelaten en ongeremd gevoel. Je voelt je licht in het hoofd, je staat slapjes op je benen en bent een beetje duizelig en verward. De kans is ook groot dat je lach- of giechelbuien krijgt, vandaar de naam. Het kan daarnaast ook hallucinaties of geluiden (zoals gerinkel) die er in werkelijkheid niet zijn, opwekken.

Nadat lachgas wordt ingeademd, gaat het proces snel. Via je longen komt het gas bijna onmiddellijk in het bloed terecht. Zo raakt het snel bij je hersenen en ontstaat de roes. Afhankelijk van de dosering kan die roes een paar minuten tot een halfuur duren. Het (semi)korte effect geeft de indruk dat dat proces eerder onschuldig is, wat feestbeesten vaak in de verleiding brengt om telkens een nieuwe dosis te gebruiken. Ook al is lachgas niet fysiek verslavend, mentaal is het vaak moeilijk om maat te houden en te stoppen met experimenteren.

Funny business


Met al die risico’s verbonden aan het gebruik van de partydrug lachgas, kan je je afvragen waarom het product nog altijd vrij te verkrijgen is. Dat zorgt immers voor een vals gevoel van veiligheid. Helaas is het gebruik van het gas door toepassingen in de medische en culinaire sector moeilijk aan banden te leggen. Als je recreatief gebruik verbiedt, heeft dat ook effect op de andere gebieden en de algemene regelgeving. Controle invoeren is dus moeilijk, maar de Druglijn raadt (kleine) handelaars wel aan om geen grote pakketten aan te bieden en te kijken naar het profiel van de koper.

Gedaan met lachen


Is iemand die je kent, onder invloed? Denk dan in de eerste plaats aan zijn of haar veiligheid. Breng je vriend(in) naar een rustige plaats in openlucht. Bel het Antigifcentrum via 070/245 245 of bel het noodnummer 112 voor raad over wat je verder moet doen. Vrees je dat het fout zal gaan met iemand die je kent? Ondanks de bovenvermelde risico’s heeft het geen zin om horrorverhalen af te vuren. Ga rustig in gesprek en focus op wat er hier en nu fout kan gaan. Jongeren denken nu eenmaal zelden op lange termijn. Als je vermoedt dat iemand lachgas gebruikt als partydrug vanuit sterke groepsdruk, ga daar dan zeker op in. Help de jongere een eigen mening te vormen.

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen? Ben je bezorgd om iemand? Of maak je je zorgen om je eigen gebruik? Blijf niet met je vragen zitten. De Druglijn is er voor al je vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken, maar ook voor informatie, een eerste advies en adressen voor hulp en preventie. Anoniem en zonder taboe of oordeel.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '