Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Krakende treden: charmant of irritant?

7 dingen die je moet weten voor je een oud huis koopt

Een oud huis, dat staat gelijk aan een eigen stijl, gezelligheid en een charmante geschiedenis. Maar soms ook: onvoorziene kosten en torenhoge rekeningen waar je niet op voorbereid was. Ben jij op zoek naar een – al dan niet te renoveren – oude woning, hou dan rekening met de mogelijke verrassingen die ze met zich mee kan brengen.

1. Enkel of dubbel


Enkele of dubbele beglazing is een groot verschil. Ramen met enkel glas isoleren veel minder goed en laten dus veel koude door. Bovendien is de dichting van de oude ramen vaak ook niet dat, waardoor je nog meer warmte verliest. Zitten er nog ramen met enkel glas in je potentiële nieuwe thuis, hou er dan rekening mee dat je zal moeten investeren in het plaatsen van nieuwe ramen, wil je niet voor een torenhoge gas- en elektriciteitsrekening komen te staan.

2. Charmant of irritant


Stel jezelf op voorhand de eerlijke vraag: ‘Vind ik krakende vloeren en trappen charmant, of zal het mij op lange termijn mateloos irriteren?’. We winden er geen doekjes om, in het midden van de nacht stilletjes naar boven sluipen terwijl je lief al ligt te slapen is geen sinecure in een oud huis. Het goede nieuws is: na een goed jaar weet je exact welke trede van de trap je moet overslaan om dat oorverdovende gekraak te vermijden.

3. Water in de kelder


De kelder lijkt je op het eerste zicht misschien maar bijzaak, maar onderschat de invloed van die ondergrondse ruimte op de rest van je huis niet. Een vochtige kelder kan ook in andere kamers tot vochtproblemen leiden. Neem het zekere voor het onzekere en laat het vochtgehalte meten door een expert.

4. (K)oud huis


Niet alleen enkele beglazing kan de temperatuur in een huis sterk doen dalen, ook gedateerde isolatietechnieken, oude deuren en hoge plafonds kunnen ertoe leiden dat je toekomstige woning moeilijk warm te krijgen is in de winter. De woning opnieuw isoleren is natuurlijk een mogelijkheid. Maar als het budget dat voorlopig nog niet toelaat, dan leg maar beter een lekker warme onesie en een paar dikke huissokken binnen handbereik.

5. Toilet in de keuken


Of het nu een herenhuis is, een burgerwoning of een hoeve, veel oude huizen hebben één ding gemeen: een bizarre indeling. Een toilet of badkamer in of vlak naast de keuken is niet ongewoon. De living is klein en de keuken groot – of omgekeerd – maar jij had het liever anders gewild. Muren uitbreken en kamers vergroten kan, maar hou er dan rekening mee dat je die prachtige authentieke deur moet uitbreken of die charmante keukentegeltjes niet kan laten liggen. Kiezen is verliezen bij het renoveren van een oude woonst.

6. Ongewenste huisdiertjes


Je hebt de woning niet zelf gebouwd, dus je hebt geen idee van mogelijke verborgen hoekjes of gaatjes die de originele eigenaar – bewust of onbewust – heeft voorzien. Gaatjes waar knaagdieren of zelfs vogels maar al te graag hun gezinnetje in huisvesten. Wanneer je dus een onverklaarbaar gekrabbel of getik hoort, dan is er een aanzienlijke kans dat meneer en mevrouw Raaf een feestje aan het bouwen zijn in je ongebruikte schoorsteen.

7. ‘t Spookt (maar niet heus)


Neen, je hoort ons niet verkondigen dat ieder oud huis een huisspook op zolder heeft zitten. Maar als je enigszins openstaat voor geesten of spirituele krachten, bereid je er dan op voor dat je in een oud huis hyperalert zal zijn. Volgens skeptici hoor je in een oude woning altijd meer gefluit, gekraak en gepiep. Zij die meer voeling hebben met spiritualiteit zullen het misschien toewijzen aan de achterblijvende energie van die norse beenhouwer die ooit in het huis heeft gewoond. Just saying...

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '