Home Lifestyle BEWEZEN: we worden steeds dommer

BEWEZEN: we worden steeds dommer

Al heeft het niets met onze genen te maken.

Uit een Noorse studie blijkt dat het IQ de voorbije decennia gedaald is. Een concrete verklaring is er nog niet al tonen de resultaten aan dat het in ieder geval weinig te maken heeft met onze genen of migratie.

In het verleden waren wetenschappers nochtans positief over de evolutie van ons IQ. Jaar na jaar scoorden we beter op intelligentietesten. Een trend die beter bekend staat als het Flynn-effect, vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse moraalfilosoof James Flynn die het als eerste onderzocht.  Mogelijke verklaringen die daarvoor werden bedacht, waren een betere voeding, gezondheidszorg en onderwijs. Stuk voor stuk factoren die de mens dus slimmer zouden moeten maken. Maar aan die trend komt nu een einde.

Genetisch?

De Noorse studie van Bernt Bratsberg en Ole Rogeberg toont namelijk aan dat het IQ de voorbije decennia gedaald is, met ongeveer zeven punten per generatie. De oorzaak daarvan blijft nog onduidelijk, al heeft het niets met onze genen of de invloed van migratie te maken. ‘In het verleden werd verwezen naar het feit dat mensen uit lagere sociale klassen meer kinderen krijgen of dat migratie een negatieve invloed kan hebben op pakweg de kwaliteit van het onderwijs.’ zo verklaart Wouter Duyck professor cognitieve psychologie in een interview aan Het Laatste Nieuws.

Maar doordat de onderzoekers verschillen opmerken binnen één en dezelfde familie, gaan bovenstaande verklaringen dus niet meer op. ‘Zo merkten ze dat kinderen die na 1975 geboren waren een lager IQ hadden dan hun oudere broers of zussen’, legt Stuart Ritchie van de universiteit van Edinbrugh uit. ‘Je kunt dus niet beweren dat het genetisch is of dat de impact van migratie er voor iets tussen zit.’ Maar waarom het IQ nu juist daalt, kan voorlopig niemand verklaren. Ook nu worden omgevingsfactoren bekeken. Lezen we vandaag de dag minder? Hebben we slechtere eetgewoontes? Voldoende stof voor nieuw onderzoek dus!

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.