Home Lifestyle Body #MeToo: ‘Elke klootzak die we laten doen, is er één te veel’,...

#MeToo: ‘Elke klootzak die we laten doen, is er één te veel’, schreven drie mannen. Eén van hen ging zélf over de schreef.

Een opiniestuk in De Morgen veroorzaakte vandaag heel wat ophef.

De hashtag #MeToo gaat de wereld rond. Vrouwen delen massaal hun ervaringen met seksuele intimidatie, of laten weten dat ook zij slachtoffer zijn geweest. Nu is het aan de mannen om die vrouwen te laten weten dat we hen horen en begrijpen, dachten Jan Steurs, Jeroen Rottiers en Jochem Maes. Maar hun opiniestuk in De Morgen verloor al snel alle geloofwaardigheid wanneer een vrouw een van hen beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag.

‘Wij willen spreken. Wij willen zeggen dat seksuele intimidatie niet oké is.’

Veel te vaak wordt seksuele intimidatie nog gebagatelliseerd of weggelachen, vooral – maar niet alleen – door het mannelijke geslacht. Maar niet door Jan, Jeroen en Jochem. Ze schreven een blogpost over seksuele intimidatie, die opgepikt werd door het dagblad De Morgen. In het stuk beloven de drie mannen dat ze zullen meewerken aan een wereld waarin mannen goed beseffen dat je een vrouw niet ongewenst aanraakt, noch ongepaste opmerkingen naar het hoofd slingert.

‘Gaan we ons verontschuldigen voor elke kerel die een #MeToo heeft veroorzaakt? Nee. Willen we ervoor zorgen dat er geen meer bij gaan komen? Ja. Mannen die weten dat het niet ok is om die hand wat lager te houden en dat ook niet doen. Mannen die wel een filter hebben tussen hun brein – in welk lichaamsdeel zich dat ook bevindt – en hun mond.’

‘Want iets niet doen of iets niet zeggen is niet meer genoeg. We moeten actief meehelpen om dit probleem de wereld uit te krijgen. Laat jezelf horen wanneer je iets ziet dat niet door de beugel kan. Geef elke vuile opmerking een stevig antwoord. Grab elke rotzak die over de schreef gaat by the balls en make the world great. Niet again, maar eindelijk. Want het wordt verdomme hoog tijd.’

Wijze woorden, alleen worden ze volledig onderuitgehaald door het feit dat een van de drie mannen naar verluidt zélf al over de schreef ging.

Zelf schuldig

Niet lang na de publicatie van het opiniestuk van Jan, Jeroen en Jochem deelde Isaura Fluit het artikel met haar Facebook-volgers. Ze beschuldigt de drie mannen in haar post ervan de #MeToo-beweging te gebruiken om zichzelf en hun blogs in de kijker te zetten. Want het is toch vreemd dat personen die zich nooit eerder uitspraken over seksueel misbruik én zich er zelfs schuldig aan maken plots zo’n boodschap hebben?

Isaura wijdt uit over het voorval, maar zegt niet over wie van de drie mannen het gaat. ‘Eén van deze drie gasten zat ooit ongevraagd aan mijn kont en vond dat onwerkelijk grappig’, schrijft ze. ‘Daarnaast vond hij het ook nodig om eindeloos te komen trollen in de toen net opgerichte feministische FB-groep ‘Niet In Mijn Pretpark’ (later overgenomen door de mensen van FIVI).’

Jan Steurs, een van de schrijvers, reageerde op de post van Isaura. Hij biedt zijn excuses aan in de plaats van de de niet bij naam genoemde persoon en stelt een gesprek tussen Isaura en de man in kwestie voor. ‘We willen écht luisteren en zaken veranderen’, schrijft hij.

De hypocrisie van het opiniestuk zorgde begrijpelijkerwijs voor heel wat ophef, vooral op Twitter, en werd in samenspraak met de schrijvers verwijderd van de website van De Morgen. Het stuk is ook niet langer terug te vinden op de blogs van Jan, Jochem of Jeroen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.