https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Met iemand onder de lakens duiken in Zweden? Dan moet je eerst...

Met iemand onder de lakens duiken in Zweden? Dan moet je eerst wederzijdse goedkeuring vragen!

Vanaf juli 2018 zou deze nieuwe wet van kracht gaan.

Wie in Zweden eens goed van bil wil gaan, heeft daar binnenkort expliciet toestemming voor nodig. Geen mop! De Zweedse regering is bezig met een nieuwe wet waarin staat dat, als je seks met iemand wil hebben, je een verbale of non-verbale toestemming moet krijgen van je bedpartner.

In Zweden kan je worden veroordeeld voor verkrachting of een andere manier van seksueel geweld als een van de bedpartners onvrijwillig moet deelnemen aan de vrijpartij. Dit zorgde al voor verschillende moeilijke rechtszaken, maar dat is dankzij het nieuwe wetsvoorstel van de Zweedse regering binnenkort misschien wel voorgoed verleden tijd.

Verbale of non-verbale toestemming

Die nieuwe wet verplicht je namelijk om expliciet toestemming te vragen voor een potje seks. Dus wie met iemand naar bed wil, moet daar binnenkort verbaal of non-verbaal de toestemming voor vragen of geven. Op deze manier kan de vrijpartij niet als een verkrachting worden beschouwd.

Premier Stefan Löfven is alvast fan van de mogelijk nieuwe regel. ‘Seks moet vrijwillig zijn, anders is het illegaal. Met deze wet stellen we het belang van de slachtoffers voorop en willen we laten zien dat we aan hun kant staan.’ De wet ligt nu op tafel bij de regering, maar waarschijnlijk gaat deze vanaf 1 juli 2018 van kracht in Zweden.

Lees ook: