Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jonathan Borba via Unsplash

8. Let op met de borsten!

Niet niezen op de baby en 9 andere geboden voor ’n fijn kraambezoek

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

In verwachting zijn vraagt heel wat voorbereiding. Uit eigen ervaring weet onze columniste Nele dat zélfs een kraambezoek leeft volgens eigen regels. Om het alle toekomstige mama’s én dat bezoek zo aangenaam mogelijk te maken: een handleiding!

1. Hou kinderen weg van het kind


Eén woord: bacteriën. De meeste peuters en kleuters zijn wandelende bacteriehaarden. Denk alleen al aan die groene snottebel die constant uit een van hun neusgaten zwalpt. Sommige volwassenen hebben er zelfs nog last van. Het is dus geen goed idee om met al die bacteriën in een straal van één tot twee, misschien zelfs tien, meter te komen van een pasgeborene. Zo’n pasgeborene is een bacteriofoob. En daar mag je misschien je neus voor optrekken, maar je moet er wel begrip voor hebben.

2. Je bent geen babyfluisteraar


Misschien heb je ooit al eens een baby doen stoppen met huilen. Misschien heb je daarom het zelfvertrouwen gekregen om jezelf uit te roepen tot ultieme babyfluisteraar. En toch. Ondanks jouw ongetwijfeld magische krachten wil de baby in kwestie waarschijnlijk enkel getroost worden door mama of papa. En willen die mama en papa enkel hun baby troosten. Ze moeten dat immers nog leren en de kans krijgen om zelf babyfluisteraar te worden. Je weet wel, om zelf zo uitzonderlijk goed te worden met baby’s als jij.

3. Per seconde wijzer


Een kind heeft geen besef van tijd. Het weet alleen dat het honger heeft, dat het pipi of kaka moet doen en dat het wil slapen of gewoon wat vervelend wil doen. Jij daarentegen hebt wel besef van tijd. Jij hebt ooit klok leren kijken en voelt ook aan wanneer je te lang op dezelfde plek blijft. Als je samen met de kersverse ouders het ontbijt, de lunch en het avondeten ziet passeren op een plateau, is het tijd om naar huis te gaan.

4. Stel geen vragen waarop je het antwoord al weet


‘Kan ik voor of na de bezoekuren binnenspringen? Kan ik je vieruurtje opeten? Mag ik de baby vasthouden? Vind je het erg dat jouw blote borst mee op de foto staat? Mag ik die foto op Facebook posten? Met een filtertje zodat het lijkt alsof je pasgeboren kind konijnentanden heeft en een bril draagt?’ Het antwoord? Liever niet. Zes keer. Voor kersverse ouders is het al moeilijk genoeg om te functioneren, wakker te blijven en regelmatig te ademen. Laat staan dat ze ook nog energie moeten steken in het beantwoorden van zulke overbodige vragen. Bovendien kost nee zeggen voor hen op dat moment waarschijnlijk meer moeite dan uitgeput hun schouders optrekken. Denk dus liever twee keer na voordat je hen overrompelt met je ongetwijfeld goedbedoelde enthousiasme.

5. Wacht je beurt af


Voor veel mensen is het een kwestie van zo snel mogelijk na de geboorte de baby te zien, aan te raken en te besnuffelen. Maar die baby gaat na de eerste dag heus niet terug in de moederschoot kruipen om er nooit meer uit te komen. Integendeel. Die baby gaat er nog lang, lang zijn. Het is dus geen ramp om pas op de tweede levensdag van het kind op bezoek te gaan. Misschien zelfs pas op de derde dag of later! Zo geef je de ouders tijd om zelf te wennen aan dat nieuw leven en is er op dat ziekenhuiskamertje plaats voor hun eigen ouders, broers of zussen. Al vragen ook zij best of dat past.

6. Te veel goede raad schaadt


Volgens de een mag je een baby niet verwennen en is borstvoeding een plicht. De ander vindt dan weer dat je een baby net wel moet verwennen en dat flesjes ook oké zijn. Iedereen zit vol goede bedoelingen en minstens even goed advies. En dat advies moet gedeeld worden met de wereld, denken we. Maar nieuwe ouders hebben niet altijd behoefte aan duizend verschillende meningen van evenveel verschillende mensen. Als er niemand jouw raad vraagt, hou je die dus beter voor jezelf. Ook al doet het pijn.

7. Zwijg voor je spreekt


Vind je de naam van het kindje maar niets? Lijkt de baby op een verfrommelde mol? Ziet de moeder er gesloopt uit? Is de cava die ze schenken lauw of vervallen? Of ziet hun huis eruit zoals een stort? Zeg daar dan vooral niets over. Het is voor nieuwe ouders niet evident om plots voor een extra mens te zorgen. Ze kunnen daarbij niet ook nog eens rekening moeten houden met wat alles jij denkt of voelt. Ze zijn al blij dat ze tijdens jouw bezoekje kleren aanhebben en de baby in leven kunnen houden. Bijt dus op je tong of steek een tutter in je mond. Hoe dan ook: zwijg als je niets liefs kan zeggen. Of lieg een heel klein beetje.

8. Let op met de borsten


Zeker in het begin kan borstvoeding wel eens tot onzekerheden of frustraties leiden, bij kind en moeder. Geef hen daarom de tijd en ruimte om eraan te wennen. De moeder mag het bezoek de deur wijzen tijdens het voeden en ze mag in het bijzijn van publiek de borst te geven. Ze moet daar vooral zelf over kunnen beslissen. Probeer hoe dan ook niet te staren als die enorme borsten worden bovengehaald. Zeker niet met een gezicht dat plaatsvervangende pijn en een tikje angst en afschuw verraadt. Al moet je ook niet gechoqueerd wegkijken. #normalisebreastfeeding. Ook jij, ja.

9. Luister


Een bevalling kan wel goed 24 uur duren en dat is voor jou een hele dag en nacht vol avonturen! Om nog maar te zwijgen over die negen maanden die eraan voorafgegaan zijn. Misschien heb jij een nieuwe crush? Een onenightstand? Een nieuw paar schoenen? Het is goed mogelijk dat je vriendin er alles over wil horen, dat ze in haar hoofd even wil ontsnappen aan volle luiers en tepelkloven. Maar het is ook mogelijk dat ze gewoon even zelf wil ventileren en vertellen over wat er allemaal gebeurt in haar leven. Luister dus ook even voor je praat.

10. Help waar je kan


Veel verse moeders en vaders lopen in het begin rond met een blik die schreeuwt om hulp. Al durven ze niet altijd luidop om die hulp vragen. Ben je op bezoek? Kijk dan even rond waar of hoe je subtiel een handje kan helpen. Misschien kan je boodschappen doen, een lading vuile was wegwerken of -godbetert – een lading was strijken. In een huishouden waar pas een baby bij komt, is er altijd wel wat te doen en vele handen maken licht werk.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '