Home Lifestyle Hotspots ZIEN: Ikea bouwt ultragroene en duurzame winkel (met rooftop!) in hartje Wenen

ZIEN: Ikea bouwt ultragroene en duurzame winkel (met rooftop!) in hartje Wenen

Op het dak zullen maar liefst 160 bomen geplant worden!

© Ikea

Oostenrijk wordt binnenkort een Ikea-winkel rijker, want de meubelketen is volop bezig aan de opbouw van hun allernieuwste zaak in hartje Wenen. Wat die winkel zo anders maakt dan de blauwe blokken die we gewoon zijn? Zowel het concept van de nieuwe winkel als het gebouw zelf hebben een duurzame upgrade gekregen.

Het is de bedoeling dat de nieuwe winkel dé ontmoetingsplaats bij uitstek wordt. Het gebouw zal perfect bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en zal het allernieuwste architecturale pareltje van de stad moeten worden. Ikea zal twee verdiepingen in de winkel vrijhouden voor een externe partner die nog meer klanten naar de zaak moet lokken. De volledige gevel zal aangekleed worden met planten en bloemen. De kers op de taart? Op het hippe dakterras krijg je een majestueus uitzicht over de stad.

160 bomen

Het gebouw ligt op een kleine drie kilometer van het historisch stadscentrum, aan het einde van de grote winkelstraat Mariahilferstrasse. Het is verbonden met het treinstation Westbahnhof en het winkelcentrum BahnhofCity Wien West. Met de nieuwe Ikea-winkel hoopt de meubelketen ons consumentengedrag nieuw leven in te blazen en de nieuwe online concurrentie te onderdrukken. Want eerlijk? Wie wil er nog naar een meubelzaak reizen als je je meubels eigenlijk ook gewoon online kan bestellen en een week later al kan laten leveren?

© Ikea

Aangezien meer dan 60% van de inwoners van Wenen geen auto meer hebben, zocht Ikea dus naar een duurzaam én autovrij alternatief in de stad. De winkel in Wenen wordt zo de allereerste klimaatvriendelijke Ikea-winkel ooit. Met de nieuwe duurzaamheidsambities hoopt Ikea vooral jonge klanten aan te trekken. Op het dakterras zullen ze trouwens maar liefst 160 bomen planten. Zij moeten ervoor zorgen dat de temperatuur in het gebouw met zo’n twee graden zal dalen.

Grote boekenkast

Op de eerste vier verdiepingen zal je kunnen shoppen in de lichtrijke meubelzaak en zullen er nog vier andere winkels neerstrijken. De twee bovenste verdiepingen zullen als hostel dienen. Iedereen kan toegang krijgen tot het dakterras. Daar zullen regelmatig verschillende leuke activiteiten op georganiseerd worden. Het idee achter de architectuur van het gebouw? De verschillende groene zones op de gevel moeten een gigantische boekenkast voorstellen die duurzaamheid, licht en flexibiliteit symboliseert.

Wanneer de winkel zijn deuren voor het eerst zal openen, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wij wél al weten, is dat we binnenkort een citytrip naar Wenen op de planning gaan zetten!

© Ikea

Lees ook: