Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Blijf er niet mee zitten!

Heb jij ook last van een herfstdipje?

De redactie

De herfst is in het land. Sommige mensen zien dit aan de blaadjes die van de bomen vallen, anderen voelen het vooral aan hun verlaagde energie. Ook last van een herfstdipje? Je bent lang niet alleen! Wij leggen je haarfijn uit wat de oorzaak is en hoe jij je in no time weer beter kan voelen.


 

Soms durven we het te vergeten, maar mensen zijn sterk afhankelijk van de natuur. Seizoenen brengen niet alleen veranderingen van het weer met zich mee, ook ons ritme krijgt een serieuze schok. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Wanneer je het moeilijk krijgt tijdens deze seizoensovergang, heb je misschien wel last van een herfstdip.

Symptomen


Een herfstdipje herken je aan verminderde energie. Je bent sneller vermoeid dan gewoonlijk en je slaapritme raakt verstoord. Dit kan zich vertalen in slapeloosheid of juist heel lang slapen, zonder dat je je meer uitgerust voelt.

De kans is groot dat je je somber voelt en met moeite ergens motivatie voor kan opbrengen. Het voelt alsof de dagen monotoon en traag aan je voorbijgaan waardoor je neerslachtig en futloos voor de dag komt.

Misschien heb je zelfs een lager libido dan tijdens de zomermaanden en raak je sneller geïrriteerd door banale dingen.

Naast concentratieproblemen zijn slechte eetgewoonten ook tekenen van een herfstdip. We grijpen al snel naar (ongezonde) comfortfood tijdens de koude maanden, met extra kilo’s tot gevolg.

Oorzaak


De kortere dagen zijn de oorzaak van deze symptomen. We krijgen veel minder daglicht waardoor we onvoldoende vitamine D opnemen. Het slechte weer maakt van ons huismussen waardoor de sociale agenda op een laag pitje komt te staan. Het verminderde contact met vrienden maakt je herfstdip natuurlijk alleen maar erger.

Kortom, je hebt geen energie én voelt je eenzaam. Neen, zo kan het niet langer, hier moet iets aan gedaan worden.

Weg met dat herfstdipje!


Slaapritme

Ga op tijd slapen en bouw een regelmatig slaapritme op. Probeer om tegen 22u30 al in bed te kruipen en streef naar die broodnodige acht uur nachtrust.

Sociale interactie

In plaats van je alleen terug te trekken in je stulpje, kan je nieuwe tradities starten met je vrienden. Trommel jullie groep bij elkaar en organiseer om de beurt een gezellige avond met een hapje en een drankje.

Vitamine D

De zon is onze voornaamste bron van vitamine D, maar zelfs als het weer tegenvalt, is het nodig om voldoende daglicht op te nemen. Ga eens wandelen met je partner of een vriendin, vergeet niet een kopje thee mee te nemen om jullie warm te houden terwijl je bijpraat op een parkbankje.

Supplementen zijn je beste vrienden bij vitaminetekort. Probeer dagelijks vitamine D in te nemen en kijk of je een verschil merkt.

Libido

Wacht niet tot de late uurtjes om tussen de lakens te kruipen met je partner. Tegen 23u zijn jullie vaak te moe om de ogen nog open te houden. Neem zelf het initiatief voor een stoeipartij meteen na het avondeten of tijdens de lunchuren in het weekend.

Energie

Dé grootste contradictie over energietekort is dat je meer moet bewegen om meer energie te hebben, maar je hebt juist geen zin om te sporten door je lage energieniveau. In het begin is het daarom even doorbijten, maar je kan sporten ook leuk maken. Focus niet op presteren, maar zoek iets dat je graag doet. Je kan een groepssport zoeken die bij je past of de wondere wereld van yoga verkennen. Het belangrijkste is dat je blijft bewegen!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '