Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Een voorstel van de PS om de morning-afterpil voor iedereen gratis te maken werd dinsdag goedgekeurd.

De gratis morning-afterpil: een goed idee of een uitnodiging om onveilig te vrijen?

Contraceptie wordt gratis tot 25 jaar  – het is een begin, nietwaar? – en de morning-afterpil wordt gratis voor iedereen. Dat werd dinsdag beslist. Het eerste voorstel stemt ons unaniem gelukkig, maar al snel ontstaat op de redactie een discussie over het tweede deel. Is een gratis morning-afterpil wel een goed idee?

Het wetsvoorstel van de PS om de morning-afterpil gratis te maken voor vrouwen van alle leeftijden werd dinsdag aanvaard door de Kamercommissie Volksgezondheid. De regering moet nog een koninklijk besluit uitvaardigen om de maatregel te doen ingaan, maar de PS hoopt dat dat er zo snel mogelijk komt. Samen met de terugbetaling van anticonceptie tot 25 jaar – op dit moment nog tot 21 jaar – zou de nieuwe maatregel omtrent de morning-afterpil zo’n 6 miljoen euro per jaar kosten.

Een prijzige zaak

Een morning-afterpil of noodpil kost ongeveer 10 euro. Voor de Ella-One, die betrouwbaarder is, betaal je 25 euro. Op dit moment krijgen vrouwen onder 21 jaar al een fikse korting op de morning-afterpil, maar dan moeten ze wel een voorschrift van de dokter kunnen voorleggen. Voor een gewone noodpil betalen zij dan slechts 1 euro, voor Ella-One 16 euro. Zonder voorschrift kunnen meisjes onder 21 jaar ook een BVAC-attest vragen aan de apotheker, dat ze kunnen indienen bij hun mutualiteit om zo een terugbetaling te bekomen. 

Wat met onverantwoordelijk gebruik?

De morning-afterpil is dus best een prijzige zaak. Laat ons realistisch zijn: de meeste jonge vrouwen onder 21 jaar hebben vermoedelijk geen idee dat ze korting zouden krijgen met een voorschrift van een dokter, laat staan dat ze bij hun huisarts langs durven gaan om dit te vragen. De hoge kostprijs van de noodpil vormt zo een soort drempel, zeker in het geval van jongeren, die deze nieuwe maatregel helemaal zou wegnemen.

Een goede zaak, langs de ene kant, want we willen ongewenste zwangerschappen vermijden. Maar wat houdt een jongere tegen om de morning-afterpil als anticonceptie te gaan gebruiken en dus de condoom – die ook beschermt tegen SOA’s – of een ander anticonceptiemiddel links te laten liggen? Na een nachtje onveilige seks kan je toch gewoon langs de apotheek voor een gratis pilletje? Waarom zou je nog het gênante gesprek hebben met je mama over de pil of geld uitgeven aan condooms? Een moeilijke discussie die de tongen bij ons alvast losmaakte.

Maar we zijn benieuwd wat jij vindt. Is het een goed idee om de morning-afterpil gratis te maken of lonkt het gevaar dat het andere anticonceptie zal vervangen? Laat het ons weten in de poll.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '