Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Nicolas Lobbestaël en Maud Argaïbi

Wat dacht je van portobelloburgers, pompoenpizza of hartige quinoacake?

WEEKMENU: 7 vegetarische recepten met slechts 7 minuten voorbereiding

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Of je nu carnivoor, vegetariër of veganist bent, eenmaal thuis wil je maar één ding: zo snel mogelijk eten. Uren in de keuken staan? No thanks! Dat heeft ook Ingrid Bernard goed begrepen. Zij bundelde 30 vegetarische recepten met slechts 7 minuten voorbereiding in haar nieuwste boek ‘7 minuten in de keuken – Veggie’. Dit zijn onze 7 favorieten.

Groenten op een bedje van spinazie


Wat heb je nodig?

– 2 aardappels (200 g)

– 3 wortels (250 g)

– 3 kleine stronkjes witlof (250 g)

– 1 chioggiabiet

– 1 el zonnebloemolie

Voor de salade

– 1 sjalot

– 2 el zonnebloemolie

– 1 tl citroensap

– 1⁄2 tl korianderpoeder

– 100 g spinazie

– gomasio (Japanse smaakmaker)

– zout

Hoe maak je het?

1. Breng water aan de kook in de stoompan. Schil de aardappels en wortels en verwijder de buitenste scheuten en de bittere kern van het witlof. Snijd de groenten overlangs in vier stukken. Schil de biet en snijd hem in plakjes. Stoom alles 10 tot 15 minuten.

2. Pel en snipper de sjalot, doe hem in een slakom en voeg de zonnebloemolie, het citroensap, de koriander en wat zout toe en meng. Schep de spinazie door de dressing.

3. Schep de spinazie op een schaal en schik de gestoomde groenten erop. Sprenkel er wat zonnebloemolie en gomasio over en serveer meteen.

Winterse wokgroenten


Wat heb je nodig?

– 1 flinke wortel (150 g)

– 1 middelgrote pastinaak (100 g)

– 1 kleine aardpeer (100 g)

– 1 flinke zoete aardappel (200 g)

– 1⁄2 Chinese kool

– 7,5 dl water gomasio (Japanse smaakmaker)

– sesamolie

Hoe maak je het?

1. Schraap de wortel en pastinaak. Schil de aardpeer en zoete aardappel. Snijd de wortel en pastinaak overlangs doormidden en daarna in dunne plakjes. Was de aardpeer en zoete aardappel, snijd ze overlangs in vieren en daarna nog eens in vieren. Doe alles in de wok.

2. Verwijder het buitenste blad en het topje van de Chinese kool. Snijd de kool in reepjes. Trek de reepjes uit elkaar boven de wok en voeg het water toe. Dek de pan af en laat 10 tot 15 minuten stoven, tot de groenten zacht zijn.

3. Schep de groenten op de borden en sprenkel er wat gomasio en een scheutje sesamolie over.

Provençaalse hartige taart


Wat heb je nodig?

– 1 portie deeg (voor hartige taarten)

– 1 el tomatenpuree

– 4 el gezeefde tomaten met basilicum

– 1⁄2 rode ui

– 1 courgette

– 1 el kappertjes

– 1⁄2 tl Provençaalse kruiden

– 1 scheutje olijfolie

– 1 el sojamelk

– 50 g roquefort

– 4 ontpitte zwarte olijven

– zout

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik gaatjes in het deeg, tot 5 cm van de rand. Bestrijk het midden met tomatenpuree en gezeefde tomaat.

2. Pel de ui. Snijd de uien courgette in plakjes. Halveer de olijven. Strooi de ui over de bodem en schik de courgette langs de rand en in het midden. Voeg de kappertjes, kruiden, olijfolie en wat zout toe.

3. Vouw de rand rondom om en bestrijk hem met sojamelk. Verkruimel de roquefort erboven en strooi de olijven erover. Zet 20 minuten in de oven.

Portobelloburger


Wat heb je nodig?

– 2 portobello’s

– 1 el olijfolie + 1 scheutje voor het brood

– 1 el azijn

– 1⁄2 tl Provençaalse kruiden

– 1⁄4 tl zout

– 1 klein kropje sla

– 3 ontpitte zwarte olijven

– 4 zongedroogde tomaten

– 2 volkoren hamburgerbroodjes

– pesto

Voor de dressing

– 1 gesnipperde sjalot

– 1 el olijfolie

– 1 el koolzaadolie

– 3⁄4 el citroensap

– zout

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Maak de paddenstoelen schoon. Meng de olijfolie, azijn, Provençaalse kruiden en het zout en wentel de paddenstoelen erdoor. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en zet 15 minuten in de oven. Keer de paddenstoelen om en zet nog 5 minuten in de oven.

2. Meng alle ingrediënten voor de dressing en schep de sla erdoor (houd 4 bladeren apart).

3. Snijd de broodjes doormidden en rooster de helften. Bestrijk ze met de olie en pesto. Snijd de olijven in plakjes en de tomaten doormidden. Leg op de onderste helft van elk broodje 2 slablaadjes, 1 paddenstoel, wat olijven en tomaat. Leg de bovenste helft erop en serveer met de salade.

Hartige quinoacake


Wat heb je nodig?

– 500 g gekookte quinoa

– 10 zongedroogde tomaten op olijfolie

– 10 ontpitte zwarte olijven

– 10 ontpitte groene olijven

– 100 g feta

– 2 tl korianderpoeder

– 3 eieren

– olijfolie

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Strooi de quinoa in een slakom (of kook 1 glas quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking). Snijd de zongedroogde tomaten in drieën. Snijd de olijven in plakjes. Snijd de feta in blokjes. Klop de eieren los. Schep de tomaten, olijven, feta en koriander erdoor. Meng goed.

2. Vet een cakevorm in met olie, stort het beslag erin en druk goed aan. Zet 40 minuten in de oven.

3. Laat afkoelen, snijd de cake in plakken en serveer hem lauw of koud.

Libanese salade


Wat heb je nodig?

– 1 pitabroodje

– 12 kerstomaatjes

– 1⁄2 komkommer

– 1⁄2 groene peper

– 150 g groene sla (4 handjes)

– 25 g kikkererwten uit blik (uitgelekt)

– 1 el olijfolie

Voor de dressing

– 3 el olijfolie

– sap van 1⁄2 citroen

– 1⁄2 el gedroogde koriander

– 3⁄4 el komijnpoeder

– zout

Hoe maak je het?

1. Rooster het pitabrood tot het bol staat. Snijd het doormidden en rooster de helften.

2. Meng in een slakom de olijfolie, het citroensap, de koriander, het komijnpoeder en wat zout. Snijd de kerstomaatjes doormidden. Schil de komkommer, snijd hem overlangs in vieren en daarna in plakjes. Haal de zaadjes uit de peper en snijd hem fijn. Doe alle groenten in de slakom en voeg de kikkererwten toe.

3. Besprenkel het pitabrood met olijfolie, snijd het in stukjes en strooi ze over de salade. Schep om en serveer.

Pizza met flespompoen


Wat heb je nodig?

– 1 portie pizzadeeg

– 1⁄2 flespompoen (het lange gedeelte, ca. 300 g)

– 3 el olijfolie + 1 scheutje voor het bakken

– 1⁄2 tl komijnpoeder

– 1 tl grove mosterd voor de pompoen + 1 tl voor de pizza

– 3 plakken belegen kaas (65 g)

– zout

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de pompoen en snijd 12 dunne plakken af. Snijd de rest in blokjes. Maal de pompoenblokjes, olie, komijn en mosterd fijn in de blender.

2. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork veel gaatjes in de bodem. Verdeel de pompoencrème over de bodem en leg de plakjes pompoen erop.

3. Snijd de kaas in vierkantjes en voeg ze toe. Bestrijk de pizza met de rest van de mosterd, besprenkel met olijfolie, strooi er wat zout over en zet 20 minuten in de oven.

[td_smart_list_end]

Deze en 23 andere vegetarische recepten met slechts 7 minuten voorbereiding vind je in Ingrid Bernards nieuwste boek ‘7 minuten in de keuken – Veggie’. Het boek werd uitgegeven bij Manteau en is hier online te bestellen voor slechts € 14,99.

Nog meer lekkers om uit te proberen: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '