Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

En we geven jullie meteen onze drie favoriete recepten mee

Move over, Granny Smith: Vlaming kiest massaal voor blauwe bessen

Boterhammen met chocopasta lijken voorgoed verleden tijd, want de laatste jaren zijn we een stuk gezonder gaan ontbijten. Zo is de verkoop van frambozen, meloenen en vooral blauwe bessen enorm gestegen. De reden? Veel foodies gebruiken deze laatste als basis voor hun ontbijtrecepten en wij doen vrolijk mee.


De verkoop van bosbessen is de afgelopen vijf jaar met maar liefst 500 procent (!) gestegen, dit schrijft het Vlaams promotieagentschap voor lokale groenten (VLAM). De reden hoeven we niet ver te gaan zoeken, want de voorbije jaren zijn we allemaal gezonder gaan eten. Foodies zoals Pascale Naessens en Rens Kroes geven het goede voorbeeld en zweren vaak bij blauwe bessen bij hun ontbijt.

Nochtans zijn deze bessen niet goedkoop, want voor een doosje van 500 gram betaal je al snel zes euro. Voor 800 gram appels betaal je nog geen drie euro en zelfs voor een kilogram bananen ben je vaak nog geen twee euro kwijt.

Verschil met vroeger


Bij supermarkten zelf zien ze ook een duidelijk verschil met enkele jaren geleden. ‘Vroeger verkochten we blauwe bessen enkel tijdens het seizoen en in kleine verpakkingen. Door de enorme vraag bieden we de bessen intussen het hele jaar aan, door ze buiten het seizoen in te voeren uit Spanje, Marokko en desnoods Chili en Peru. En we zijn ze ook in familieverpakkingen van een halve kilo ­beginnen te verkopen’, dit vertelt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver in een interview met Het Nieuwsblad.

Ben je zelf nog op zoek naar enkele lekkere recepten met blauwe bessen? Dan heb je geluk, want wij zetten hieronder enkele van onze favorieten op een rijtje.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '